Generaal: 20% van coke wordt gepakt

Een opperbevelhebber van de Amerikaanse strijdkrachten heeft afgelopen week in een openbaar verhoor bij de Senaat verklaard dat naar schatting 20% van de drugs die vanuit Colombia naar de Verenigde Staten worden vervoerd in beslag worden genomen. 

Marine

Generaal John F. Kelly is het hoofd van het Southern Command, in Florida. Het Southern Command coördineert, samen met onder meer een Nederlands Marine-vaartuig, de aanpak van het vervoer van cocaïne over zee en door de lucht.

Cocaïne

Kelly vindt 20% niet genoeg en vroeg de Senaat om meer geld. Er zijn volgens hem onvoldoende schepen en vliegtuigen beschikbaar om alle drugsvervoer te onderscheppen en alle routes te controleren. Het gaat daarbij bijna alleen om cocaïne.

16 schepen

De Verenigde Staten spenderen jaarlijks miljarden dollars in de zogeheten war on drugs. Kelly zei dat als hij nog 16 schepen zou hebben die uitgerust kunnen worden met helikopters het percentage zou kunnen worden verhoogd naar een inbeslagname van 40%.

Martillo

Nu zet het Southern Command een Amerikaans marinefregat, en twee schepen van de Coast Guard in samen met vaartuigen en steun van Nederland, Groot-Brittannië, Frankrijk en andere landen en agentschappen als de Drug Enforcement Administration (DEA). Deze gezamenlijke operatie heet Operation Martillo (Hamer).

40%

Kelly zei dat het doel is 40% van de cocaïnestroom in te dammen omdat in de analyse van de Amerikanen dan de winsten van de drugskartels zodanig zullen dalen dat zij zich tegen elkaar zullen keren.