Georganiseerde misdaad en de hooligans

Jan B. had altijd een zwak voor West Ham United. Niet voor het voetbal, meer voor de zijlijn. Ging naar Londen, meezingen met de harde kern. Bewonderde de organisatie van de supportersvereniging: The Casual Firm, een vergroeiing van hooliganism en een maffia-achtige structuur. Dat moet bij FC Groningen ook kunnen, dacht Jan, en zo kwam er ook een firm bij de Groningse FC. In de papieren Panorama deze week een verhaal over de drugshandel van een groep Groningen- en Ajax-supporters, die afgelopen jaar tegen de lamp zijn gelopen.

 

 

Jan B. en zijn vrienden gingen voor gaas dit jaar, B. kreeg zelfs negen jaar cel van de rechtbank. Jan B. vond het wel best maar het Openbaar Ministerie is in cassatie omdat zij vinden dat B. nog wat tbs erbij verdient. Het mag gezegd: B. was een charismatische figuur die het gehele café De Kabouter naar zijn hand wist te zetten. En zelfs een onhandig transportje coke vanuit een West Ham-connectie op probeerde te zetten voor de FC in Groningen, vanuit Engeland, terwijl er in Nederland toch genoeg te vinden is, en dan ook nog eens bij een undercover.

Panorama haalt ook het dossier van de Ajax-fans Tamara en Daan van de stapel, die zijn verdacht van het vormen van een criminele drugsorganisatie en drugshandel.

Maar goed, dat voetbalfans gebruiken, van alcohol tot cocaïne is al van lang geleden. Vraag van Panorama aan de persvoorlichter van het Meldpunt voor Voetbalvandalisme: is het erg met de vergroeiing van hooligans en drugshandel?

Nou, valt wel mee dus.