‘Georganiseerde misdaad Zuid-NL viert hoogtij’

Burgemeesters in Brabant en Limburg maken zich grote zorgen over de georganiseerde misdaad in hun gemeentes. De afgelopen weken zijn er meerdere spoedvergaderingen geweest waarbij de burgemeesters er bij politie en justitie op hebben aangedrongen om strengere maatregelen om de georganiseerde misdaad te bestrijden. Dat meldt de NOS.

De zuidelijke provincies staan al bekend om de vele wietkwekerijen die worden ontmanteld. Daarnaast wordt er veel synthetische drugs geproduceerd. De opbrengsten van de wietproductie in Tilburg werden aan het begin van dit jaar al op 800 miljoen euro geschat, die in Limburg op zo'n 250 miljoen.

Verweving boven- en onderwereld

De burgemeesters van de zuidelijke provincies maken zich ook zorgen over motorclubs die vaste voet aan de grond krijgen in Brabant en Limburg. Vooral Satudarah en No Surrender zijn prominent aanwezig, terwijl Limburg zich ook zorgen zal maken over de komst van de Bandidos, de aartsvijand van de Hells Angels.

Daarnaast zouden de boven- en onderwereld steeds verder met elkaar verweven worden. Er zou bijvoorbeeld een oud-wethouder zijn die producenten van xtc adviseert. Ook heeft een broer van een wethouder nauwe banden met criminelen, en is deze broer volgens bronnen bij politie en justitie naar voor geschoven om de belangen van die criminelen te behartigen. Er zouden ook regelmatig politiemensen worden omgekocht.

Burgemeesters bedreigd

Ook zijn er zorgen over bedreigingen aan het adres van bestuurders. In 2012 moest de burgemeester van Helmond al 'onderduiken' omdat hij werd bedreigd, hoewel uiteindelijk onderzoek naar de bedreigingen niets opleverde. Dit jaar nog moesten de burgemeester van Vught worden beveiligd met camera's en werd ook de wethouder van Bernheze vanwege bedreigingen beveiligd.

De burgemeesters willen meer geld om de criminaliteit te bestrijden, maar het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt dat er geen capaciteitsprobleem is. Verschillende instanties moeten vooral beter met elkaar samenwerken, denkt het ministerie.