George van Dijk en de dreiging

George van Dijk weet te veel en moet daarom dood. Hij zegt dat tegen de papieren Nieuwe Revu. Van Dijk voelt zich opgejaagd door zowel het criminele circuit als het Openbaar Ministerie dat hem in stelling zou willen brengen als kroongetuige. De verslaggever sprak met de man uit Hilversum in het Forensisch Psychiatrisch Centrum in Maastricht. Daar herstelt Van Dijk van een zelfmoordpoging. Hij ging op vijf plekken tekeer met een plat Cola-blikje. ‘Het bloed spoot eruit’.

In het huis van bewaring in Arnhem bracht hij zichzelf flinke verwondingen toe aan zijn hals en polsen. 50 hechtingen, 3,5 liter bloed kwijt.

Hij was niet bajesmaf. ‘Ik had te horen gekregen dat mensen mij uit de gevangenis wilden bevrijden om me vervolgens buiten te liquideren en weg te maken.’

Hij besloot er dan zelf maar een eind aan te maken zodat zijn kinderen een plaats zouden hebben om naar toe te gaan, maar is blij dat het mislukte. ‘Ik hou echt wel van  het leven.’

Van Dijk zit nu vast door een schietpartij in de relationele sfeer, op één van zijn broers en diens stiefzoon. In de bajes leefde hij in angst te worden vermoord en verdacht een gevangenispersoneel ervan hieraan mee te werken. En dat resulteerde weer in een verdenking van uitlokking van liquidatie. Een psycholoog rapportteert dat Van Dijk ‘snel overgaat tot daden’, zoals hij het zelf zegt.

Volgen Van Dijk kwam hij in de problemen omdat hij in 2001 geweigerd zou hebben de schuld op zich te nemen van de wapens die werden gevonden in het huis van Katja Schuurman in Vinkeveen. En vervolgens omdat hij zou hebben geweigerd Hagenaar Piet S. te liquideren.  

Hij komt ook in aanvaring met Greg Remmers met wie hij het voorheen goed kon vinden.

Kroongetuige Peter la S. geeft enige ondersteuning aan het verhaal van Van Dijk. Hij vertelt dat Fred R. hem vroeg Van Dijk te vermoorden.

In 2009 getuigt Van Dijk in het grote Passage-proces. Maar dat was niet genoeg voor Justitie, denkt hij. Van Dijk denkt dat ze hem als nieuwe kroongetuige wil recruteren nu Peter la S. ‘wankelt’.

‘Zo weet ik bijvoorbeeld dat Jesse R. niet degene is die Kees Houtman heeft vermoord. Als La S. omvalt komt Justitie bij mij’, zegt Van Dijk.

Nieuwe Revu denkt bij alle verhalen van Van Dijk aan het script van een B-film. Dat beaamt Van Dijk wel.

‘Het klinkt allemaal als een heel slecht scenario. Als je het allemaal hoort, ga je denken, die gozer is stapelgek.’

Zie ook:

‘Sjors van Dijk doet zelfmoordpoging’ UPDATE