Georgische criminelen gaan door in cel

Twee Georgische criminelen riskeren extra straffen omdat zij criminele activiteiten vanuit de gevangenis in België organiseren. De twee zouden de leiding hebben over de Europese tak van een grote Georgische organisatie.

 

Pataa P. (45) en Jeiran K. (34) zitten sinds 2011 achter de tralies, maar jagen enorme bedragen aan beltegoed erdoor om contact te houden met personen uit 36 verschillende landen. Volgens de procereur geven ze opdrachten door.

Afgelopen jaren kwamen zes andere zaken van rondtrekkende criminelen voor, waarvan P. en K. verdacht werden de opdrachtgevers te zijn.

Pataa P. en Jeiran K. werden eerder veroordeeld voor het stelen van auto’s en het smokkelen van goederen. De twee hadden het voorzien op terreinwagens en steelden nummerplaten in Nederland. Met dubbelzijdige plakband werden die op de auto geplakt. De papieren werden vervalst.

Ook het smokkelen van de goederen ging met auto’s. Tweedehands auto’s, legaal aangeschaft, werden volgepropt met kleding, electronica en cosmetica, die gestolen waren door andere cellen van de organisatie in Frankrijk, Spanje en Portugal. De volgeladen auto’s werden vervolgens verscheept naar Georgië.

In eerste instantie stond Pataa P. aan het hoofd van de organisatie. Maar toen hij problemen met zijn gezondheid kreeg, nam Jeiran K. het over. De twee zouden ook een Georgische zakenman hebben afgeperst.

Het vonnis volgt op 18 juni.