Gepensioneerde Yakuza gepakt door tatoeage

In Thailand is een 72-jarig lid van de Japanse Yakuza aangehouden nadat Japanse politie hem hadden herkend op foto’s van hem die op internet circuleerden op basis van zijn tattoo’s. Hij was 15 jaar voortvluchtig. Aldus de Britse krant The Telegraph.

Dammen

Shigeharu Shirai is verdacht van betrokkenheid bij moord op een rivaal in 2003. In de zaak waren al zeven mensen veroordeeld, Shirai zou de schutter zijn geweest. Hij behoorde tot Yakuza-gang Kodokai.

Hij was gevlucht en ondergedoken in Thailand waar hij een lokale vrouw had gehuwd. Op zeker moment maakte iemand zonder zijn medeweten foto’s van zijn tattoo’s terwijl hij op straat een potje aan het dammen was.

Pink

Dat plaatje werd op internet ongeveer 10.000 keer gedeeld, dat is niet buitengewoon veel, maar het werd wel opgemerkt door een Japanse rechercheur. De Japanse politie verzocht de Thaise politie om zijn aangehouden, dat gebeurde woensdag in een plaatsje noordelijk van Bangkok.

Shirai werd mede geïdentificeerd omdat bekend was dat hij een pink had afgesneden bij zichzelf. Dat is onder Yakuza een gebruik om berouw te tonen over een misstap.

Tattoo’s zijn belangrijk voor Yakuza. Het staat symbool voor hun reputatie en voor hun afkeren van de samenleving.

Shirai verbleef illegaal in Thailand. Hij kreeg een paar keer per jaar geld uitgereikt van een Japanse man die op bezoek kwam. Hij zal nu worden uitgeleverd naar Japan.