Gerald van de K. schuldig aan grote cokesmokkel

De 27-jarige Gerald van de K. (foto) uit Amersfoort heeft schuld bekend in een enorme cocaïnesmokkel. Van de K. werd augustus vorig jaar aangehouden in Engelse wateren, samen met de Engelsman David Pleasants (57) en Michael McDermott (68) uit Ierland. Op hun boot vond de politie 38 balen cocaïne, straatwaarde ruim 90 miljoen euro. 

Net als Van de K. heeft ook Pleasents schuld bekend. Schipper Michael McDermott, al eerder veroordeeld voor drugshandel, werd gisteren door een jury in een Engelse rechtbank schuldig bevonden. Op 6 april krijgt het drietal te horen welke straf ze krijgen. Dat kunnen hoge celstraffen worden volgens Engelse media.

Zandzakken

De lading cocaïne, bijna 950 kilo, werd gevonden onder een aantal zandzakken en plastic zakken met gravel. Het was in 2016 de grootste cokevangst in Engeland. De Bianca, de boot van het drietal, werd al enige tijd in de gaten gehouden door de Engelse politie. Pleasants en McDermott hadden de boot eerder in 2016 voor 17.000 pond gekocht in Kent. In Ramsgate aan de Engelse oostkust deden de twee onderhoudswerkzaamheden aan de Bianca. Op 12 augustus vloog Van de K. naar Engeland om zich bij het tweetal te voegen.

Ierland

Vervolgens voer de Bianca naar de Atlantische Oceaan, ten zuiden van Ierland. Daar werd de lading van een andere boot overgeladen op de Bianca. Toen het drietal in de Engelse wateren in de buurt van Cornwall arriveerden werden ze aangehouden. Hieronder een video van het enteren van de Bianca, gepubliceerd door The National Crime Agency.


 

Voor de familie van Van de K. kwam zijn arrestatie als een complete verrassing.