Gerechtelijke dwaling of moord?

Voor het gerechtshof in Den Haag was woensdag de eerste zitting in hoger beroep in de zaak tegen Ernst L. die in 2012 werd veroordeeld tot een celstraf van twaalf jaar voor de moord op zijn vrouw Joke. De vrouw werd in 2009 dood aangetroffen in het bos in een recreatiegebied in Simonshaven. Ernst L. ontkent en er wordt gedacht aan betrokkenheid van seriemoordenaar Patrick S.

Ernst L. mag het vervolg van het hoger beroep in vrijheid afwachten want hij werd in november vorig jaar vrijgelaten door de rechter-commissaris. Mede omdat de betrokkenheid van Patrick S. wordt onderzocht.

Bekentenis

De 36-jarige Patrick S. werd vorig jaar veroordeeld tot levenslang voor de moord op Farida Zargar (21) en Nanda Kerklaan (43). In hoger beroep heeft S. in februari de moord op Farida bekend, maar hij zegt Nanda Kerklaan niet te hebben vermoord. Bij doorzoekingen in de woning van S. werd een plattegrond gevonden met een kruisje dichtbij de plek waar de 50-jarige Joke dood werd gevonden.

Geritsel

Is Ernst L. het slachtoffer van een gerechtelijke dwaling, of is hij "gewoon", zoals de rechtbank heeft geoordeeld, de moordenaar van zijn vrouw Joke? De vrouw is in 2009 met veel geweld om het leven gebracht en dood gevonden in een recreatiegebied in Simonshaven. Op de avond dat de Joke werd gevonden surveilleerden agenten in het bos, zo staat in de Volkskrant van donderdag. Zij hoorden iets ritselen en dachten aan een mens. Daarop zouden zij assistentie hebben gevraagd van een helikopter, maar die is er nooit gekomen. De advocaat van L. vraagt zich af of dat een van de fouten is die gemaakt zijn door politie en justitie.

Aanval

L. zegt dat hij zijn vrouw niet heeft vermoord. De twee wandelden door het bos en zouden samen zijn aangevallen, zo is zijn lezing. De komende maanden moet duidelijk worden wat er precies is gebeurd.

Lees hier alles over Patrick S.