Gerechtshof geeft 28 jaar voor doden Anne Faber

Het Gerechtshof in Arnhem heeft Michael P. veroordeeld tot een gevangenisstraf van 28 jaar en tbs met dwangverpleging voor het doden van Anne Faber. Vorig jaar gaf de rechtbank hetzelfde oordeel. De rechters vinden gekwalificeerde doodslag, vrijheidsberoving en verkrachting van Anne Faber bewezen.

Lang

P. heeft bekend dat hij vorig jaar september bij een bospad in aanrijding kwam met Anne Faber. Hij dwong haar het pad in te lopen. Daar heeft hij haar verkracht. Vervolgens vervoerde hij haar geboeid achterop zijn scooter richting vliegbasis Soesterberg. Toen het slachtoffer begon te schreeuwen terwijl er een fietser langs reed, heeft hij haar keel doorgesneden en haar vervolgens begraven.

Gekwalificeerde doodslag

Een dag later heeft hij haar lichaam vervoerd naar Zeewolde, sporen uitgewist en het lichaam opnieuw begraven. De verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan zogenoemde gekwalificeerde doodslag, omdat hij Anne Faber heeft gedood om de andere feiten – verkrachting en vrijheidsberoving – te verhullen.

Tijdens zijn aanhouding is er door agenten gedreigd met geweld en geweld gebruikt en is hij niet op zijn zwijgrecht gewezen. De rechtbank stelt vast dat daarmee de rechten van verdachte zijn geschonden en dat dit een onherstelbaar vormverzuim is, maar verbindt hier geen gevolgen aan voor de strafmaat in deze zaak.

Geen moord

Net als de officier van justitie en de verdediging oordeelt het gerechtshof dat er geen sprake is van voorbedachte raad. Er zijn weliswaar aanwijzingen, maar deze zijn onvoldoende om te spreken van een vooropgezet plan om Anne Faber om het leven te brengen. Wel stelt het hof vast dat hij na de gestelde aanrijding doelbewust heeft gehandeld en niet impulsief vanuit woede en achterdocht. De man lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis met borderline en antisociale kenmerken. Ook is hij afhankelijk van alcohol, drugs en Ritalin. De rechtbank concludeert dat hij (licht) verminderd toerekeningsvatbaar is. Dat is in deze zaak de enige omstandigheid die een matigend effect heeft op de strafmaat. De grote media-aandacht heeft dat niet. Het hof kiest niet voor een levenslange gevangenisstraf omdat dat op termijn zou kunnen betekenen dat de verdachte zonder adequate behandeling terugkeert in de maatschappij.

Zie ook:

Eis: 28 jaar voor doodslag op Anne Faber (UPDATE)

Michael P. ook van verdacht mishandelingen

President hof: beslissing Michael P. volgt uit wet