Gerechtshof veroordeelt toch in zuurmoord-zaak

Het gerechtshof  in Den Bosch heeft dinsdag Hub L. en zijn echtgenote (allebei 63 jaar) veroordeeld voor het doodschieten in 2011 van Mohamed Al Jader, de partner van een van hun dochters. Hub L. krijgt 7 jaar cel en zijn vrouw 6 jaar.

Zoutzuur

Hun inmiddels 25-jarige dochter Rachelle is vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Hub L. is direct op de zitting gevangen genomen. Het hof vindt dat er sprake was van doodslag in plaats van moord, waardoor de straffen lager uitvallen. Moeder Els heeft bekend te hebben geschoten op Al Jader. Het hof oordeelt nu dat vader L. daarna het genadeschot op Al Jader loste.

De rechtbank in Maastricht veroordeelde eerder alleen de vrouw en de jongste zoon van het gezin L. tot 15 en 13 jaar cel. Hub L. kwam vrij.

Al Jader en Alan Gergeri zijn in 2009 en 2011 door leden van gezin L. om het leven gebracht, waarna hun lijken zijn weggemaakt door ze in zoutzuur op te lossen. De rechtbank Limburg veroordeelde in juni 2013 de jongste zoon van het gezin voor de moord in 2009 op Gergeri en de moeder voor de moord uit 2011. De vader en jongste dochter werden door de rechtbank vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. De moeder ging in hoger beroep tegen haar veroordeling; het Openbaar Ministerie ging in beroep tegen de vrijspraak van haar echtgenoot en dochter. In de zaak van Hub L. beperkte het Openbaar Ministerie het hoger beroep tot zijn betrokkenheid bij de dood van Al Jader. Rachelle werd van meet af aan alleen van dat feit verdacht.

Ruzie

Op de ochtend van 6 augustus 2011 was het gezin in hun huis in het Duitse Tüddern, net over de grens bij Sittard. Ook een Ron van K. was daar toen aanwezig. De kinderen waren in hun slaapkamers. Het latere slachtoffer kwam onverwachts op bezoek en kreeg in de woonkamer ruzie met Hub L. over het opruimen van een wietplantage. Zijn echtgenote was in de keuken, hoorde de ruzie, kwam naar de kamer, pakte een geladen pistool en schoot daarmee meerdere keren op het slachtoffer. Er volgde een duw- en trekpartij tussen het slachtoffer, Van K. en Hub L.. Vervolgens heeft de laatste het pistool van zijn vrouw overgenomen en meerdere keren op het slachtoffer geschoten, waarna Al Jader uiteindelijk is overleden. Het lijk is vervolgens door een van de zoons en de huisvriend weggemaakt door het in zoutzuur op te lossen.

Het OM vond dat het echtpaar kon worden veroordeeld voor moord. Het hof vindt echter dat niet kan worden bewezen dat het echtpaar het vooropgezette plan had het slachtoffer te doden en dat er daarom geen sprake is van moord maar van doodslag.

Verklaring Van K.

Volgens de verdediging handelde de vrouw alleen uit noodweer maar ook dat vindt het hof niet aannemelijk. Het latere slachtoffer had zich weliswaar dreigend uitgelaten tegen haar man, maar op het moment dat zij besloot op hem te schieten, was er geen onmiddellijk dreigend (levens)gevaar en was haar handelen volgens het hof eerder aanvallend dan verdedigend.

Bij de rechtbank werden de vader en de jongste dochter van het gezin vrijgesproken, onder meer omdat de verklaringen van Ron van K. onbetrouwbaar werden geacht. Het hof heeft in 2014 het onderzoek heropend om de verklaringen van deze inmiddels overleden huisvriend opnieuw te laten bestuderen door rechtspsycholoog Peter van Koppen. Volgens deze deskundige zijn de verklaringen van de huisvriend grotendeels valide en betrouwbaar. Het hof vindt mede op grond van diens rapportage bewezen dat de vrouw en de man allebei op het slachtoffer hebben geschoten.

Eerdere berichten:

Verdachte zuurmoorden vrijgelaten

Medicijnen naast lijk veroordeelde ‘zuurmoorden’

Veroordeelde ‘zuurmoorden’ overleden

Vrijspraken in zuurmoord-zaak

Dagboek over zuurmoorden gevonden

Hub L. uitgeleverd door Spanje