Gerechtshof wil “Paul” (nog) niet horen

De Colombiaanse Nederlander “Paul” zou voor het gerechtshof in Den Haag willen verklaren over het doorlaten van grote partijen cocaïne door de Nederlandse politie. Maar het hof neemt hier nog geen besluit over. Maandag was de eerste zitting in het hoger beroep van de Douane-zaak.

TCI

Drie verdachten zijn in hoger beroep. Oud-douanier Gerrit G. en Dennis van den B. zijn vorig jaar veroordeeld tot lange gevangenisstraffen (14 en 10 jaar) voor het importeren van cocaïne. Medeverdachte René F. kreeg 4 jaar cel, in zijn zaak ging het Openbaar Ministerie in hoger beroep.

Paul meldde zich al ten tijde van de behandeling door de rechtbank. Het Team Criminele Inlichtingen (TCI) blijkt hem te hebben ingezet om gesprekken te voeren met Gerrit G. die Paul opnam.

Verboden opsporingsmethode

Die opnames werden uiteindelijk niet gebruikt door de politie maar Paul trad naar buiten. Waarom hij dat deed is niet helemaal helder geworden, maar tijdens de opnames zei hij dat hij nog geld tegoed had van bepaalde mensen die niet terechtstaan. Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie stelde dat Paul niet betrouwbaar was.

Het Rotterdamse Openbaar Ministerie bleek niet op de hoogte te zijn van zijn activiteiten. De advocaten droegen Colombiaanse stukken aan waarin stond dat Paul over de Nederlandse verdachten en over verdachten in een Belgische zaak in Colombia informatie had gegeven. Ook zou de Nederlandse politie cocaïnezendingen binnen hebben laten komen. Dat is een verboden opsporingsmethode. De rechtbank wilde Paul toen niet als getuige horen, noch de zaak verder onderzoeken.

Ongeloofwaardig

Paul woont in Colombia en is nu door de advocaten naar een lokatie in West-Europa gehaald, zodat hij kan getuigen. Het Openbaar Ministerie liet op de regiezitting weten tegen het horen van Paul te zijn omdat hij ongeloofwaardig zou zijn. Het gerechtshof stelde een beslissing erover uit zodat eerst getuigen kunnen worden gehoord die OM en verdediging allebei willen horen.

DEA

Advocaat Sanne Schuurman van Dennis van den B. in reactie: ‘Paul was wel betrouwbaar genoeg als informant van de Nederlandse politie en van de DEA, maar nu hij met informatie komt die misschien niet voordelig is voor het OM in dit proces is hij opeens niet betrouwbaar.’

Schuurman zegt dat er nu nieuwe stukken vanuit de Colombiaanse justitie beschikbaar zijn waaruit de status van Paul destijds als informant van ‘de hoogste betrouwbaarheidsklasse’ vast komt te staan.

Volgens Schuurman wil Paul verklaren dat hij een partij van 300 kilo drugs heeft getipt aan de politie.

Gevaar

Volgens Schuurman is de kans groot dat het hof later besluit dat Paul toch gehoord moet worden. Hij zegt echter dat het dringend gewenst is Paul snel te horen, niet alleen in het belang van zijn client. ‘Hij loopt nu gevaar omdat hij zich bekend heeft gemaakt als informant van politie en DEA’, zegt Schuurman.

In juni hoopt het gerechtshof de zaak voort te zetten en nieuwe besluiten te nemen.

Alle berichten over de zaak.