Gerges-zaak gaat uit als nachtkaars

De drugszaak waarvoor K1-vechter Hesdy Gerges en een aantal mede-verdachten zijn overgeleverd aan België – en binnen 24 uur weer vrij waren – gaat zeer waarschijnlijk uit als een nachtkaars. Dat verwacht Gerald Roethof, die advocaat is van één van de medeverdachten van Gerges. De Belgische strafzaak is begonnen om 128 kilo cocaïne die de Belgische recherche vorig jaar in beslag nam in een Antwerpse loods. De handelswaar was gecontroleerd doorgelaten vanuit de haven. In de loods zijn twee mannen aangehouden bij de cocaïne.

Voorafgaand aan de inbeslagname zijn deze twee mannen in een Antwerps hotel gezien met een groep Amsterdammers.

In dat hotel waren Gerges, Lucas B., Patrick B en Marcel de W. samen met hen gezien. Na de inbeslagname zette de Belgische recherche een onderzoek op waarbij camerabeelden en incheckgegevens van het hotel zijn bestudeerd. Daarop kwamen de Belgen terecht bij de Amsterdamse politie die hen informeerde dat drie van de mannen die in het hotel zijn gezien vallen onder de categorie Amsterdamse Beroepscriminelen. Het ABC-team van de Dienst Regionale Recherche houdt deze categorie extra goed in de gaten.

Van deze verdachten zijn onder meer telefoons getapt en doorzoekingen zijn gedaan en uiteindelijk zijn ze aangehouden voor overlevering naar België, samen met Gerges, maar ze zijn al snel weer op vrije voeten gesteld omdat de rechtbank maar weinig bewijs zag.

De twee mannen die in de loods werden aangehouden zijn ook op vrije voeten gesteld. Dat is mogelijk in België als de verwachting is dat een zaak niet binnen zeven maanden voor de rechter kan komen.

Volgens de advocaat van Lucas B., Gerald Roethof, is het enige dat pleit tegen zijn cliënt het feit dat hij is gezien in gezelschap van de twee in de loods. De taps en zoekingen hebben geen bewijs opgeleverd.

Roethof: ‘Ik kan me niet voorstellen dat er nog iets aan bewijs bij zal komen en met dit dossier kan er sowieso geen veroordeling volgen.’ Zijn cliënt en de anderen die in het hotel waren blijven formeel wel verdacht totdat de zaak gesloten is.

Zie ook:

K1-vechter aan België overgeleverd

Hier alle berichten over de zaak.