Geroofde schilderijen na 17 jaar terecht (UPDATE)

Een tweetal schilderijen dat in 1999 uit een villa in Bilthoven geroofd werd, is weer terecht. De roof betrof destijds zeven werken, met een totale waarde van 3 miljoen euro. Vijf doeken waren al terecht. De twee die nu zijn gevonden, werden de laatste tijd actief aan potentiële kopers aangeboden in het criminele milieu, vertelt een bron aan Crimesite.

 

Door Vincent Verweij

 

Vijf van de zeven schilderijen werden in 2012 terug gevonden. Nu ook de laatste twee: ‘Paarden in de stal’ van Wouterius Verschuur jr. en ‘Interieur café-restaurant’ van Isaac Israëls. De twee doeken waren niet de meest kostbare van de collectie, de geschatte waarde bedraagt zo’n 150.000 euro.

Familiebezit

Ze werden destijds op gewelddadige wijze geroofd van een bejaarde vrouw in Bilthoven. Bij de zeven doeken, die bezit van de adelijke familie Roell zijn, zat ook een Ruysdael en een Jan Steen. Afgelopen zomer werden de twee nog vermiste doeken in Amsterdam op straat aangeboden aan een criminele bron van Crimesite. Hij is niet ingegaan op het aanbod.

Wapen

De politie zegt de schilderijen op het spoor te zijn gekomen na de aanhouding van een 37-jarige inwoner van Leeuwarden, die werd gearresteerd op verdenking van verboden wapenbezit. In zijn auto werd een stroomstootwapen gevonden. Het wapenbezit was voor de politie aanleiding om ook bij de woning en een loods van de 37-jarige verdachte te kijken. Daar werden geen wapens aangetroffen, maar wel ruim drie kilo gedroogde hennep. En de twee schilderijen. Of het werkelijk zo gegaan is, is de vraag, zegt een kunstdiefstal-expert die anoniem wil blijven tegen Crimesite:

Vaak worden dit soort ’toevallige’ controles gebruikt om een geldige reden te krijgen voor een huiszoeking. Er is dan allang een tip of iets dergelijks op basis waarvan de zoeking wordt gedaan. Dat lijkt in dit geval ook aan de hand te zijn. Want de schilderijen werden de laatste maanden in het milieu aangeboden. Dan is zo’n wapencontrole wel heel toevallig.

Video

Na de arrestatie van twee mannen in 2012, toen de eerste vijf schilderijen boven water kwamen, gaf eigenaar Jonkheer Jaap Roell een interview aan EenVandaag. Zijn moeder, bij wie de doeken waren geroofd, was toen al overleden.