Arrestaties in onderzoek aanslag Marrakech

In Marokko is in het onderzoek naar de dodelijk aanslag in een café in Marrakech, waar een student om het leven kwam, een groep leden van de Koninklijke Gendarmerie aangehouden op verdenking van corruptie. Ze zouden contact hebben gehad met een drugshandelaar die betrokken was bij “Marrakech”.

Door @Wim van de Pol

Verschillende Marokkaanse media maakten de afgelopen weken melding van verschillende aantallen verdachte gendarmes. Er is zelfs sprake van dat er 29 gendarmes zouden zijn verhoord.

De aanslag op 2 november was waarschijnlijk bedoeld voor de Nederlandse eigenaar van het café Mustapha F.. Er zitten zeker twee Nederlanders vast die worden verdacht van directe betrokkenheid bij de schietpartij.

De Marokkaanse autoriteiten maken ernst met het onderzoek naar de achtergronden van de aanslag in Marrakech, het wordt uitgevoerd door het hoofdbureau van de gerechtelijke politie (BNPJ) in de hoofdstad Rabat. Het nieuwe hoofd van de Gendarmerie, Mohamed Haramou, zou van de gelegenheid gebruik maken om een schoonmaakoperatie op te tuigen en de gerechtelijke politie hebben ingeschakeld.

Telefoongesprekken

Er zou geen direct relatie zijn vastgesteld tussen de schutters in Marrakech en de gendarmes, maar er zijn in het onderzoek wel verdenkingen gerezen over corrupte contacten tussen gendarmes en internationale drugshandelaren. Zo zijn er telefoongesprekken geweest tussen leden van de gendarmerie in Larache, Tanger, Tétouan et Tanger-Med en een drugshandelaar die ervan wordt verdacht betrokken te zijn bij de schietpartij in Marrakech. De Arabisch-talige krant Al Massae schrijft dat sinds 31 december vijf gendarmes rechtstreeks worden verdacht van strafbare feiten die in het onderzoek naar de aanslag in Marrakech naar boven zijn gekomen. Zij zijn inmiddels in alle beperkingen gedetineerd in Rabat.

Veiligheidsdienst

Een goed geïnformeerde bron in Marokko stelt tegen Crimesite dat er verschillende redenen zijn dat de aanslag in Marrakech door de autoriteiten in Marokko hoog wordt opgenomen. Ten eerste was het dodelijke slachtoffer de zoon van een lokale rechter. Belangrijker is dat het onderzoek in Marokkaanse ogen begint te raken aan de staatsveiligheid doordat de betrokken Nederlandse criminelen zich in Marokko blijken te bewapenen en in Marokko tot gewapende acties overgaan. De verkoop en smokkel van wapens ligt in Marokko heel gevoelig doordat wapens ook in handen kunnen komen van terroristen.

Shardyone S.

Daarom zou ook de veiligheidsdienst DGSN in het onderzoek betrokken zijn. De bron stelt dat er de afgelopen weken opnieuw verschillende Nederlanders in Marokko zijn aangehouden en verhoord in de zaak. Dat kan echter niet worden bevestigd.

Edwin R.M.

Er zitten nu zeker twee Nederlanders vast. Zij zijn ervan verdacht de aanslag te hebben uitgevoerd. Een derde Nederlander is aangehouden geweest op verdenking van betrokkenheid. Ook het beoogde doelwit van de aanslag Mustapha F., zijn broer en een ander persoon zijn aangehouden geweest. Het is niet bekend of zij nog vast zitten.

 

Zie ook:

Liquidatie Marrakech: 10 kogels

‘Opdracht liquidatie Marrakech uit Nederland’ (UPDATE)