Onrust en geruchten op cocaïnemarkt

Zowel in Mexico als in Colombia gonst het van geruchten over arrestaties van leiders van zeer belangrijke drugsorganisaties. In Mexico doet het gerucht de ronde dat “El Chapo” Guzman, leider van het Sinaloa-kartel, zou zijn aangehouden. Spaanse media hebben gemeld dat Javier Calle Serna (“Comba”, foto links), leider van de Rastrojos-groepering in Colombia zich zou hebben overgegeven aan de Amerikaanse Drug Enforcement Adminstration (DEA). Als dat waar is dan impliceert dat grote onrust op de cocaïnemarkt.

Want de Rastrojos, die worden geleid door Comba en zijn broer Luis Enrique Calle Serna, is één van de grootste exporteurs van cocaïne vanuit Zuid-Amerika en leverancier van het grootste Mexicaanse drugskarel, van Sinaloa, die weer de meeste cocaïne naar Noord-Amerika brengt. Luis Enrique Calle Serna (foto onder) zou zich binnenkort ook willen overgeven aan de Amerikaanse justitie.

De Rastrojos hebben behalve in Colombia netwerken in Venezuela, Spanje en Ecuador. Als de twee leiders wegvallen zou dat het opsplitsen van de Rastrojos kunnen veroorzaken. De Rastrojos zijn geen hiërarchische groep, meer een netwerk, dat bijeengehouden wordt door de twee broers.

Naast de twee “Combas” is er een “militaire” vleugel in deze groep die wordt geleid door Diego Perez Henao, alias “Diego Rastrojo”. Waar de Comba-broers verantwoordelijk zijn voor de internationale handel in de cocaïne houdt Perez Henao zich bezig met de productie van de drug, in de moeilijk bereikbare streken van Colombia en Ecuador.

Perez Henao zou ook een samenwerking hebben met de linkse guerilla’s van de ELN. Het is zijn taak om de coca-plantages, laboratoria en opslagplaatsen te beschermen en transporten te beveiligen.

Javier Calle Serna begon zijn carrière als leider van een efficiënt opererende groep huurmoordenaars in de stad Cali. Hij werkte voor het Norte del Valle-kartel (dat het Cali-kartel opvolgde als grootste drugskartel van Colombia). Op zeker moment vermoordde hij zijn opdrachtgever en de leider van Norte del Valle en nam diens organisatie over in 2008.

Het overlopen van Calle Serna wordt door gespecialiseerde media ontkend. Die bronnen spreken echter wel van contacten tussen de DEA en de Rastrojos.

Als de broers Calle Serna zouden overlopen kunnen ze de Amerikanen aan enorme hoeveelheden informatie over personen, verblijfplaatsen en werkwijze van de belangrijkste speler op de Colombiaanse cocaïnemarkt helpen.

Concurrenten van de Rastrojos zouden ook kunnen profiteren, bijvoorbeeld Victor Patiño-Fomeque and Martin Fernando Varon, alias “Martin Bala”, voortgekomen uit het Cali-kartel dat de Amerikanen in de jaren negentig ontmantelden. 

Patiño-Fomeque wordt door velen ervan verdacht in het geheim informatie aan de DEA te hebben geleverd, nadat hij in Amerikaanse gevangenschap belandde maar al snel vrijkwam.

In Mexico doet het gerucht de ronde dat één van de meest gezochte – en rijkste – mannen van de wereld, Joaquin Guzman, al in hechtenis zit. President Felipe Calderón zou dat echter geheim houden om het nieuws later uit te spelen, vlak voor de algemene verkiezingen deze zomer. Andere media speculeren over een ‘aanstaande’ aanhouding van Guzman.

Meer over Guzman:

Meest gezochte man ontsnapt 

Colombia pakt bezittingen van Chapo Guzman 

‘VS sloot deal met grootste drugskartel’ 

Eerdere berichten over de Rastrojos.