Bewijs moord BouhBouh geschakeld (UPDATE)

In de zaak tegen Benaouf A. vindt het Openbaar Ministerie dat er belastende aanwijzingen zijn bijgekomen dat A. op de dag dat Najib "BouhBouh" B. (foto) werd doodgeschoten in Antwerpen (op 18 oktober 2012) als tussenpersoon aanwezig was in een gehuurde BMW. De advocaat van A. vindt juist dat zijn cliënt vrij moet worden gelaten omdat juist dit bewijs niet deugt. Het draait om een telefoonnummer dat eindigt op 47.

Door @Wim van de Pol

Dit nummer stond op de middag van de moord met een nummer van de schutters in contact en met Chris B. die, voor hij met het slachtoffer het Crowne Plaza Hotel uitwandelde, de sms 'we komen nu' verstuurde.

Locatiegegevens

Op een pro forma-zitting voor de rechtbank in Amsterdam bleek donderdagmiddag dat het er de schijn van heeft dat Benaouf A. ("Ben") wel een tijdje in de gehuurde BMW heeft gereden. Zo is er een telefoonnummer dat inderdaad bij A. in gebruik was (eindigend op 17) dat in de analyse van de historische locatiegegevens meestal lijkt "mee te bewegen" met de BMW. Er is ook dna van A. op een Spa-flesje aangetroffen. Maar op de fatale middag is die beweging niet vast te stellen. Volgens officier van justitie Hans Oppe staat niettemin vast dat A. die dag bestuurder was van de BMW.   

Stortvloed

Om te bewijzen dat A. bij de plaats delict aanwezig was gebruikt Oppe een ander telefoonnummer (eindigend op 47). Uit recent onderzoek is volgens hem komen vast te staan dat ook dit nummer met de BMW meebeweegt, en wel op de middag van de moord. De BMW is ook gezien bij het plaats delict toen hij een scherpe draai maakte en achter de Golf met de schutters aanreed. Volgens Oppe is dit nummer van kardinaal belang voor het bewijs. Want dit nummer stond in "driehoeksverhouding" met de schutters en met Chris B. die BouhBouh zou hebben verraden en de sms 'we komen nu' verstuurde. Omdat A. in de BMW reed, nummer 47 met die auto meebewoog en bij de schietpartij betrokken was, is volgens Oppe een eindweegs bewezen dat A. meewerkte aan de liquidatie. Oppe: 'Er is een stortvloed aan ernstige bezwaren'. 

Gsm-mast

Advocaat Sander Janssen merkte op dat het nummer 47 eigenlijk 'de pijler' onder het bewijs is. Janssen: 'Los van de vraag of het zo is dat nummer 47 met de BMW meebewoog, wat niet vaststaat mijns inziens, is het de vraag of A. die middag in de BMW zat. En: er is geen enkele aanwijzing dat A. dat gsm-nummer eindigend op 47 in gebruik had.' 

Volgens Janssen is er met de zendmastgegevens waar het telefoonverkeer is geregistreerd iets vreemds aan de hand. In de gevonden telefoon van Chris B. waren namelijk maar twee sms-berichten te zien. De zendmast registreerde veel sms'en. Andersom bleken er in de telefoon van B. een twintigtal gesprekken te zijn gevoerd die weer niet in de gsm-mast gegevens te vinden waren. Janssen wil dat nader uitgezocht hebben. 'Want als de zendmast gegevens niet kloppen dan weten we niet meer zeker of het klopt dat nummer 47 wel in de buurt was.'

Dom?

De witte Golf waar de schutters in reden is achtergelaten bij Health City in Turnhout, pal achter het huis van het nichtje van Ben A. waar hij soms verbleef. 'Iemand die net een liquidatie heeft begeleid zal toch niet zo dom zijn om te willen dat één van de vluchtautos pal achter zijn verblijfplaats wordt achtergelaten?', zei Janssen.  Officier van justitie Hans Oppe kon daarin niets vreemds ontdekken. Hij zei: 'dat weet je niet, gelukkig maken boeven ook fouten. Hoe moest de politie weten dat hij daar zou verblijven?' Hierop reageerde de verder zwijgende verdachte A.: 'De politie wist toch dat mijn nichtje daar in dat huis stond ingeschreven dus dat ik daar zou verblijven zou niet zo gek zijn.'

Amsterdam

Overigens verliet de BMW de ochtend na de moord zeer vroeg Turnhout. Later op die ochtend bleek telefoonnummer 47 in Amsterdam-Kattenburg te zijn. Over de locatiegegevens van de BMW is verder niets bekend. Janssen vond het zeer opmerkelijk dat er verder geen nergens meer beelden van de BMW zijn gemaakt. Volgens Oppe kan dat toeval zijn.   

De rechtbank besloot dat er voldoende bewijs was om Benaouf A. nog zeker drie maanden vast te houden in afwachting van voltooiing van het onderzoek. 

Zie ook:

Nieuwe CIE-informatie Antwerpse moord