Geschatte inkomen Ndrangheta 44 miljard

Europol schat het inkomen van de Italiaanse maffia Ndrangheta op ongeveer 44 miljard euro per jaar. Ruim zestig procent daarvan wordt binnengehaald door drugshandel, voornamelijk cocaïne. Een delegatie van Europol kwam eind vorige week bijeen om onder meer te praten over de bestrijding van de Italiaanse maffia, die wereldwijd in veel landen actief zijn.

De bijeenkomst werd bijgewoond door officieren van justitie van verschillende Europese landen en vertegenwoordigers van Eurojust en Interpol. Zij willen de handen in een slaan om meer inzicht te krijgen in de activiteiten van de Italiaanse maffia.

De maffiagroep Ndrangheta wordt gezien als de gevaarlijkste groep van de Italiaanse maffia. Andere bekende organisaties zijn de Camorra en Cosa Nostra.

Tijdens de bijeenkomst sprak onder meer de heer Maurizio De Lucia van het Italiaanse Openbaar Ministerie dat zich speciaal richt op de maffia. De Ndrangheta zou de capaciteit hebben om wereldwijd een enorm drugsnetwerk te regelen. Het inkomen dat de maffiagroep jaarlijks binnenhaalt, wordt geschat op ongeveer 44 miljard euro. Ruim zestig procent daarvan wordt gegenereerd uit drugshandel, en dan voornamelijk met de handel in cocaïne.

Er is nog nooit op zo’n grote schaal tussen Europese landen samengewerkt in de strijd tegen de maffia. Vorige week is een eerste stap gezet en daar is Europol uitermate tevreden over. De bijeenkomst was georganiseerd op advies van de Italiaanse autoriteiten.

Lees hier alles over de maffia.