Schoten in rechtbank Breda (UPDATE)

In de rechtbank in Breda is maandagmiddag geschoten tijdens de inhoudelijke behandeling van een grote xtc-zaak.. Dat gebeurde bij de trap van de publieke tribune van de rechtszaal Er zijn geen gewonden gevallen. De politie onderzoekt de zaak.

Advocaat Yehudi Moszkowicz was aanwezig in de zaal. Hij verdedigt een van de verdachten en twitterde vlak na het schietincident. Tegenover De Telegraaf zegt de advocaat dat zijn cliënt vaker met de dood is bedreigd. Of dat verband houdt met deze schietpartij is onduidelijk. 

De politie heeft alle aanwezigen in de zaal verhoord over het incident en is nog op zoek naar de dader.. De rechtbank in Breda heeft bevestigd dat er een schot is gelost op de publieke tribune. De verdachte zou gevlucht zijn.

'Geschrokken'

Een van de verdachten in de xtc-zaak reageerde tegenover De Telegraaf als volgt: 'Ik ben enorm geschrokken. Kennelijk kan de rechtbank Breda mijn veiligheid en die van andere verdachten niet garanderen. Als ik hoor van de politie dat er geen kogelvrij glas was, had er dus een aanslag op mij gepleegd kunnen worden.'

Scan

De mensen die op de publieke tribune plaats wilden nemen, zouden niet gecontroleerd zijn in een zogenoemde scanstraat, die daar is ingericht. Rond de betreffende xtc-zaak zouden volgens de rechtbank geen indicaties zijn gemeld van bijzonder risico. 

De schietpartij heeft geen gevolgen voor de andere zittingen in de rechtbank. Die gingen gewoon door. De xtc-zaak is door de rechtbank voor onbepaalde tijd aangehouden.