‘Geschoten omdat wiet was gestolen’

‘Ik kreeg een vuurwapen op mijn hoofd en de vijf kilo wiet werd gestolen’, zei de 25-jarige Anwar H. uit Amsterdam donderdag tegen de rechtbank in Arnhem. Hij heeft het over een ripdeal in 2011, maar nu staat hij terecht omdat hij de ‘ripper’ een jaar later heeft beschoten in Nijmegen. De officier eiste een celstraf van 2,5 jaar.

Door @Michael de Hoogh

Het beeld staat nog bij veel mensen in Nijmegen op het netvlies. Een kleine fel groene Kia Picanto die in een fontein is gereden op een rotonde in Nijmegen. (zie video onderaan) Dat gebeurde op 31 augustus 2012. De bestuurder van de auto is de 25-jarige Amsterdammer Anwar H.

Ripdeal

Kort voordat hij met zijn auto in het water belandt, heeft hij op een man uit Nijmegen geschoten. Het slachtoffer raakte gewond aan zijn been en heeft een paar dagen in het ziekenhuis gelegen, maar verklaart later: ‘Die jongen (verdachte H. –red) wilde mij niet doodschieten. Anders had hij dat al lang gedaan. Die kans heeft hij wel gehad.’

De officier van justitie noemde het donderdag in de rechtbank van Arnhem een ‘ordinaire schietpartij’ op klaarlichte dag in een woonwijk. Anwar H. reed die dag naar eigen zeggen vanuit Amsterdam naar Nijmegen om het slachtoffer op te zoeken. Die zou hem een jaar eerder hebben bestolen van vijf kilo wiet. ‘Ik werd bedreigd door de handelaar in Amsterdam. Dat waren doodsbedreigingen’, zegt H. ter zitting, ‘die man wilde zijn geld of die vijf kilo wiet.’

Verhaal halen

H. heeft meerdere malen contact gezocht met de ‘ripper’ uit Nijmegen, maar komt iedere keer van een koude kermis thuis. Hij wordt door hem mishandeld en bedreigd met een vuurwapen. Omdat H. de druk vanuit de handelaar uit Amsterdam voelt toenemen, besluit hij nog een keer naar Nijmegen af te reizen. Alleen ditmaal met een wapen.

Bij de woning van het slachtoffer – volgens H. de ripper van de vijf kilo wiet – ontstaat er op straat een worsteling tussen beide heren en daarbij wordt door de verdachte geschoten. Hij zegt dat hij schoot uit zelfbescherming, maar wat er precies is gebeurd, werd niet helemaal duidelijk. H. zegt vier keer naar de grond te hebben geschoten om het slachtoffer af te schrikken. Daarna vluchtte hij met zijn auto en na een korte achtervolging door de politie, belandt hij met fel groene Kia Picanto in het water.

De officier van justitie eiste donderdag veertig maanden cel waarvan tien voorwaardelijk voor het opzettelijk toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Een celstraf van 2,5 jaar dus. H. zit al ruim acht maanden vast.

{youtube}M3lXg6Qm7K8{/youtube}