Gestolen auto’s naar West-Afrika

De politie heeft in zijn woonplaats Laren een man aangehouden die vanuit Nederland gestolen auto’s naar West-Afrika zou hebben geëxporteerd, zo schrijft De Telegraaf. De 43-jarige man zou tientallen gestolen of verduisterde auto’s naar Afrika hebben gebracht.

Ghana en Togo

Hij wordt ook verdacht van witwassen en van valsheid in geschrifte. De landelijke recherche deed onder de naam 26Worland vanaf juli 2017 onderzoek. De auto’s gingen via de haven van Antwerpen in zeecontainers naar Ghana en Togo.

De aanleiding voor het onderzoek was het aantreffen van gestolen auto’s waarbij de verdachte in beeld kwam. Die auto’s zouden in opdracht van het bedrijf van de verdachte naar Afrika worden verscheept. De verdachte verklaarde niet op de hoogte te zijn van de herkomst van de auto’s.

Douane-aangifte

In de periode van januari 2015 tot juli 2017 zouden ongeveer 50 auto’s die als gestolen of verduisterd gesignaleerd stonden zijn geëxporteerd. Er zou met de douane-aangifte bij de uitvoer voortdurend zijn gesjoemeld met papieren. Het voertuigidentificatienummer op de aangifte klopte bijna nooit met het nummer op het vrachtdocument.