Gestolen monstrans weer terug

De politie heeft op de A27 bij Gorinchem woensdagavond drie mannen aangehouden die de uit het Catharijneconvent in Utrecht gestolen Monstrans vervoerden. De mannen worden ervan verdacht betrokken te zijn bij de roof op 29 januari. Op woensdagavond zag de politie dat drie mannen een in plastic gewikkeld voorwerp in een auto legde. De politie besloot de mannen onopvallend te volgen en met behulp van de landelijke eenheid van de verkeerspolitie.

Ter hoogte van Gorinchem werd de auto aan de kant gezet. De inzittenden waren mannen, van 21, 25, en 35 uit Utrecht en Maarssen. Ze zijn aangehouden en ingesloten voor verhoor. De politie vermoedt dat ze op weg waren naar België.

Op 29 januari sloeg een dief met een voorhamer rond 14.30 een ruit in bij het museum Catharijneconvent aan de Lange Nieuwstraat in Utrecht. Zij zaten op een scooter en de bijrijder stapte van de scooter af. Hij sloeg een grote ruit kapot en ging vervolgens naar binnen. Hij sloeg een vitrine kapot en pakte een monstrans. De man rende naar de scooter en stapte op. Medewerkers van het museum probeerden de mannen nog tegen te houden, maar de verdachten wisten helaas te vluchten.

Op woensdag bracht de politie beeldmateriaal van de roof naar buiten in de hoop meer informatie te krijgen. Mede door de media-aandacht kwam het onderzoek in een stroomversnelling, aldus de politie, en werd het zicht op de verdachten steeds concreter.

De recherche gaat verder met het onderzoek en meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten. Ook wordt bekeken welke onderdelen van het kunstvoorwerp missen.

De bewuste monstrans is een religieus voorwerp uit de Middeleeuwen, waarin een heilige hostie werd getoond.