Gestolen Nederlandse kunst hangt in Oekraïne

24 schilderijen die in januari 2005 uit het Westfries Museum in Hoorn zijn gestolen, zijn opgedoken in Oekraïne. De werken zijn in handen van een militie in Oekraïne, die de schilderijen zeggen te hebben gevonden in een huis in Oekraïne.

Dat meldt De Telegraaf maandag. In de krant vertelt museumdirecteur Ad Geerdink dat de stukken zijn opgedoken, maar in handen zijn van ‘corrupte personen tot diep in de Oekraïnse politieke top’. ‘Zij weigeren de doeken terug te geven en willen maar één ding: grof geld verdienen ten koste van ons cultureel erfgoed.’ De nazistische militie, die strijdt tegen de pro-Russische rebellen, zou tientallen miljoenen voor de schilderijen vragen.

Dieven lieten zich opsluiten

De werken werden in de nacht van 9 op 10 januari 2005 uit het museum gestolen. De dieven hadden zich in die nacht laten opsluiten in het gebouw, en toen het beveiligingssysteem uitgeschakeld. Ze haalden werken van onder meer Jan van Goyen uit 1632 en Hendrik Bogaert (uit 1671-1675) weg. Ook werd zilverwerk gestolen. Destijds werd de waarde van de buit in totaal op zo’n 10 miljoen euro geschat.

Afgelopen zomer doken de werken plots op, en de leider van de militie zocht contact met de Nederlandse ambassade. Zijn mannen zouden de werken hebben gevonden in het oosten van Oekraïne, in een villa van iemand uit de kringen van de afgezette president Janoekovitz. Een foto van een schilderij met daarbij een exemplaar van een recente Oekraïnse krant bewijst dat de werken er inderdaad nog zijn.

Militie wil vijf miljoen

Maar de militie zit om wapens verlegen, en denkt dat de werken bij elkaar 50 miljoen euro waard zijn. Hij wil vijf miljoen, tien procent van wat hij denkt dat de schilderijen waard zijn, in ruil voor de terugkeer van de werken. Museumdirecteur Geerdink bood alleen een onkostenvergoeding, en nu probeert de militie de werken ook in het illegale circuit te slijten.

Volgens Geerdink hoeft het museum niet op steun te rekenen van de Oekraïnse regering, want de militieleiders hebben nauwe contacten met hoge Oekraïense functionarissen.