‘Gestolen persoonsgegevens worden goedkoper’

Het aanbod van gestolen persoonsgegevens die online worden aangeboden is zo groot dat de prijs daalt. Ze worden nu voor minder dan een euro verkocht. Dat zei een beveiligingsdeskundige tegen BNR.

Risico’s

Bij gestolen persoonsgegevens gaat het om adressen, telefoonnummers, burgerservicenummers, en bank- en creditcardgegevens. Albert Kramer van internetbeveiligingsbedrijf Trend Micro op BNR: ‘Dat heeft er ook mee te maken dat de tools voor cybercriminelen steeds beter bereikbaar zijn voor mensen die niet veel kennis hebben.’

Kramer vindt dat bedrijven te weinig doen om zich te wapenen tegen risico’s: ‘Wat we zien is dat aan de kant van preventie nog heel veel moet gebeuren. Aan de kant van de regelgeving, en dan vooral bij de overheid, is er behoefte aan nog strengere regels om bedrijven er op te wijzen welke verantwoordelijkheid ze hebben.’

Forums

Gestolen gegevens worden ze verhandeld op internetforums op het darkweb. Daar worden ook tools aangeboden voor criminelen die willen hacken. Kramer zegt dat dit soort tools steeds beter bereikbaar worden voor mensen die niet veel kennis hebben.

Persoonlijke gegevens worden niet alleen gebruikt om bankfraude te plegen maar ook voor identiteitsfraude. Ook worden gestolen gegevens gebruikt om te penetreren bij bedrijven.