Gestrafte commissaris overvallenchef

De Rotterdamse commissaris Jan Hoogstraten krijgt de leiding over een speciaal team dat het sterk stijgende aantal overvallen in de regio Rijnmond moet gaan bestrijden. Hoogstraten is de commissaris die na de jaarwisseling in opspraak raakte omdat hij met teveel drank op achter het stuur plaatsnam. Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft Hoogstraten in zijn nieuwe functie benoemd.  

Hoogstraten kreeg eerder al belangrijke taken, zoals de verantwoordelijkheid over de politie-inzet tijdens het kampioensfeest van Feyenoord en geldt als één van de beste commissarissen in de Rijnmond.

Anders dan in andere grote steden stijgt het aantal overvallen in Rotterdam. De driehoek van burgemeester, hoofdofficier van justitie en korpschef willen dat tij keren. Dat moet onder meer gebeuren door een slimmere inzet van politiemensen en -diensten in de verschillende districten en op verschillende tijdstippen ter preventie en voor en snellere reactie bij op heterdaad gesignaleerde overvallen. Ook zullen daders actief worden gevolgd.

Verder krijgt Hoogstraten de taak de opsporing na overvallen door de recherche te coördineren. Er komen nu in totaal 100 mensen te werken op de opsporing van overvallen in de Rijnmond, dat is een verdubbeling.

Tijdens de jaarwisseling werd Hoogstraten aangehouden omdat hij met veel te veel alcohol op zijn vrouw naar huis wilde brengen, die op straat onwel geworden was. De rechtbank legde hem daarvoor een boete op van bijna 1000 euro en een rijontzegging van drie maanden. Voor de korpsbeheerder Aboutaleb was de misstap een kwestie van eens maar nooit meer. Als Hoogstraten binnen twee jaar nogmaals betrapt wordt met alcohol achter het stuur dan krijgt hij oneervol ontslag.

Zie ook:

Rotterdam tobt met overvallers