Gestuntel met bewijs Badr Hari

In het onderzoek naar de rol van Badr Hari bij de mishandeling van Koen Everink, heeft de politie cruciale fouten gemaakt. Dat zeggen forensisch deskundigen vanavond in het tv-programma Brandpunt Reporter. Een bebloede theedoek, die Badr Hari in zijn handen had, werd niet volgens protocol in beslag genomen door de politie. ‘Daardoor bestaat er een grote kans dat de rechter dit bewijsstuk afwijst’, zegt forensisch specialist Richard Eikelenboom. Video na de break.

KRO-journalisten Dirk Bayens en Eliza Bergman wisten de hand te leggen op het ruim 2800 pagina’s tellende politiedossier. Hieruit blijkt dat er grote fouten zijn gemaakt. Zo gaf de dienstdoende politiecommandant toestemming aan een cateringbedrijf om de skybox op te ruimen voordat er technisch sporenonderzoek was gedaan. 'Dat gebeurt zelfs in Derde Wereld landen niet meer', zegt DNA-specialist Eikelenboom.

Theedoek

Toen twee agenten de volgende dag naar de Arena kwamen om beelden van beveiligingscamera’s op te halen, wees een personeelslid van het stadion hen op een belangrijk bewijsstuk; een theedoek. De Arena-medewerker had eerder die dag op Crimesite gelezen dat Badr Hari die om zijn bebloede hand had gewikkeld. Vijftien uur later lag de theedoek nog steeds opgefrommeld in de skybox.

'De politiemensen hadden in mijn ogen niet echt interesse in de skybox,' zegt ze in een verhoor. 'Dus heb ik gezegd dat ze in ieder geval die theedoek moesten meenemen.' Oud-politieman Dick Gosewehr verzucht in Reporter: 'Dit kan bijna niet waar zijn, denk ik dan. Die mevrouw had kennelijk meer verstand van zaken dan de politiemensen die erbij betrokken waren.'

Tot overmaat van ramp werd ook de kleding van slachtoffer Everink vernietigd door personeel van het ziekenhuis waarin hij werd opgenomen. Daardoor valt niet meer vast te stellen of er forensische sporen van Badr op zaten.

Verklaringen

Het forensisch bewijsmateriaal in deze zaak is van groot belang. Het merendeel van de getuigen was onder invloed van drank en verdovende middelen. Uit het dossier blijkt dat er veel onvolledige en tegenstrijdige verklaringen zijn afgelegd bij de recherche.

De zaak komt op 10 oktober voor de rechter. De uitzending van KRO Reporter is vanavond om 21:10u op Nederland 2.