Getuige bekende moord Onno Kuut (UPDATE)

In mei 2013 heeft een man bekend dat hij de moord op Onno Kuut (in 2009) heeft gepleegd. Dat bleek op een regiezitting voor de rechtbank in Rotterdam waar de zogeheten “tattoo-killers” terechtstaan, de broers Brian en Cor P., Jeroen S. en Evert S.. Deze persoon is niet één van de verdachten.

Door @Wim van de Pol

De moeder van deze persoon bevestigde in een verklaring aan de politie dat haar zoon de moord op Kuut ook aan haar had bekend. Volgens de politie wilde deze man in 2017 niets meer verklaren. Advocaten van de vier verdachten spraken er hun verbazing over uit dat deze man door justitie als getuige wordt gezien, en niet als verdachte. Ze willen dat de rechtbank dit nader laat onderzoeken.

Onno Kuut is na 16 maart 2009 niet meer gezien en waarschijnlijk in Hoek van Holland vermoord. Op 25 maart is hij daar door wandelaars deels begraven onder duinzand gevonden.

Deze bijzondere getuige is niet het enige raadselachtige in het onderzoek en de strafrechtelijke procedure.

Achterhouden

De advocaat van Brian P. vroeg de rechtbank het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk te verklaren onder meer wegens overschrijding van de redelijke termijn, het door de jaren heen stelselmatig achterhouden van stukken en het niet leveren van een einddossier op de door de rechter-commissaris gegeven datum van 23 december 2016. Het onderzoek lag jarenlang stil en is in december 2016 opnieuw opgevat. De officier van justitie schetste niet wat er toen aan extra bewijs tegen de vier is bijgekomen. Hoofdzaak blijft dat de locatiegegevens van twee gehuurde auto’s en telefoons de groep in verband brengen met plaatsen delict in Hoek van Holland en Schiedam (waar spullen van Kuut zijn gedumpt in een gracht).

Nadat de verdachten tussen 2012 en 2013 in voorlopige hechtenis zaten heeft het onderzoek naar de moord op Kuut jarenlang stilgelegen. In oktober 2014 is het gerechtelijk vooronderzoek zelfs gesloten. Het heeft er alle schijn van dat justitie wel velerlei aanwijzingen heeft maar de legpuzzel van het bewijs tegen deze vier verdachten (en mogelijk tegen anderen) steeds niet heeft kunnen leggen.

Steve C.

De advocaat van Jeroen S. wil dat het Openbaar Ministerie opheldering verschaft over een reeks aan vragen, onder meer over de bekennende getuige. Maar ook over de reden dat pas dit jaar een deeldossier over een in 2013 gearresteerde Britse verdachte (een vijfde verdachte dus, de getuige niet meegerekend) aan het dossier is toegevoegd (Crimesite berichtte gisteren over deze man). Deze Steve C. zat enige tijd in voorlopige hechtenis omdat hij (wonend in Enschede) tijdens de periode van de moord op Kuut in een appartement aan de duinrand in Hoek van Holland verbleef en herhaaldelijk contact had met personen in de Enschedese kennissenkring van Kuut, precies in de periode dat Kuut was verdwenen. Getuigen zeiden dat hij ‘in paniek’ terugkeerde in Enschede om daarna halsoverkop met vrouw en kinderen naar Tsjechië te vertrekken. ‘Dat met Kuut is opgelost’, zou C. hebben opgemerkt.

De advocaat van Cor P. wilde weten of de recherche nog nader onderzoek heeft gedaan over een reeks mysterieuze en anonieme sms’jes, met mogelijke daderkennis over de moord op Kuut, die op de dienst-gsm van een rechercheur waren binnengekomen.

Telefoon

De officieren van justitie zeiden donderdag bijna niets over de voortgang van het onderzoek. Er lopen nog onderzoeken door het Nederlands Forensisch Instituut. Een mobiele telefoon die recent is gevonden in de cel van verdachte Evert S. wordt nog nageplozen, aldus de officier van justitie, en Michel B. (met wie Onno Kuut zijn contact verbrak vlak voor zijn verdwijnen) zal nog worden gehoord als getuige. Zijn advocaat heeft aan Crimesite laten weten dat B. geen verdachte is in de zaak.

De vier verdachten waren niet op komen dagen. Ze zitten op dit moment hun straf uit voor een mislukte moordaanslag in 2009 in Amsterdam. De zaak zal voorlopig nog niet inhoudelijk worden behandeld.

Zie ook:

Brit was verdachte in moordzaak Kuut (UPDATE)

Tattoo-killers in isolatie geplaatst