Getuige Holleeder-zaak weigert te komen (UPDATE)

Een nieuwe getuige die eerder voor Willem Holleeder belastende verklaringen heeft afgelegd weigert te verschijnen bij de rechter-commissaris. Dat zegt deze getuige, Edgar van Lent, tegen Crimesite. Hij zou volgens het Openbaar Ministerie onder meer kunnen vertellen over de rol van Holleeder bij de aanslag op Cor van Hout (foto) in 2000 in Amstelveen.

Door @Wim van de Pol

Het OM voegde anderhalve maand geleden verklaringen van Van Lent toe aan het dossier. De advocaten van Holleeder wilden hem daarom horen. Hij kwam op de lijst van nog bij de rechter-commissaris te horen getuigen. Van Lent heeft in het najaar van 2006 een kluisverklaring afgelegd, net als zijn broer Pieter. Toenmalig officier van justitie Fred Teeven zorgde ervoor dat de gebroeders Van Lent hun straf voor een Duitse mega-hasjzaak in Nederland konden uitzitten, en ook dat hen straf in mindering werd gebracht, mits ze verklaringen zouden afleggen.

Buurman

Edgar van Lent was de buurman van John Mieremet in het Belgische Neerpelt, in de jaren 2003 en 2004. In de betreffende kluisverklaring zegt Edgar van Lent in die tijd van John Mieremet te hebben gehoord dat Holleeder de man was achter de mislukte aanslag op Cor van Hout in 2000.

Advocaat Sander Janssen stipte deze getuige maandag nog aan voor de rechtbank in de Holleeder-zaak. Hij zei dat de kluisverklaring van Van Lent, noch in Passage, noch in de afperszaak tegen Holleeder door het Openbaar Ministerie betrouwbaar genoeg geacht was.

Overigens was Mieremet zelf enige tijd verdacht van mede plegen van die aanslag op Van Hout in 2000.

De broers Van Lent zeggen na hun tijd in de drugshandel al jaren in het vastgoed te zitten.

Ergernis

De reden die Edgar van Lent geeft voor het niet willen getuigen ligt in ergernis over de houding van het Openbaar Ministerie in de zaak van Sibbele T., die vorige maand werd vrijgesproken van wapenbezit en van een inbraak bij Edgar van Lent.

T. deed ooit als aannemer kluswerk voor de broers Van Lent. De broers van Van Lent zeggen nu al jaren te worden bedreigd door T.. Dat heeft T. in een politieverhoor overigens zelf toegegeven, zonder daar een reden bij te vertellen. Het zou zijn missie zijn de broers ‘in een kist’ te krijgen. Hij beschuldigde de broers er voor de rechtbank van hem met wapens en drugs tegen de lamp te hebben laten lopen en T. zei verder ‘informant’ van de politie te zijn. Hij suggereerde zelfs als infiltrant te zijn opgetreden voor de politie.

Betrapt

Van Lent: ‘Bij de politie en in het criminele milieu heeft T. voortdurend geroepen dat wij partijen drugs achterover drukken. Dat is heel bedreigend voor ons omdat wij daardoor woedende figuren aan de deur krijgen.’

Van Lent is van mening dat het Openbaar Ministerie T. de hand boven het hoofd houdt. De officier van justitie eiste vrijspraak vorige maand vrijspraak tegen T. voor een inbraak in het appartement van Edgar van Lent. Dat vond Van Lent verbazingwekkend omdat hij indertijd T. zelf betrapte. Van Lent:

Er lag een slotentrekker in zijn auto die na forensisch onderzoek inderdaad bleek te zijn gebruikt op de deur van mijn appartement. Ik betrapte hem. Ik heb hem achterna gezeten, en heb daarvoor nota bene die nacht nog vastgezeten. En de officier van justitie zag geen bewijs tegen T. voor inbraak? Kom nou.

De broers zeggen bang te zijn voor T., die over enkele maanden vrijkomt.

Aangifte

De advocaat van de broers gaat nu aangifte doen tegen T. wegens bedreiging met de dood en ook terzake smaad en laster, dat laatste naar aanleiding van zijn uitlatingen over de broers in zijn strafzaak.

De broers laten verder een forensisch bureau beeldmateriaal verbeteren van een brandstichter dat bij Opsporing Verzocht is uitgezonden. Zij zeggen dat T. de brandstichter is en te herkennen is op de beelden. De zeer grote brand richtte in 2014 een miljoenenschade aan in een vleesbedrijf in Veenendaal. Het bedrijf wil graag dat de zaak wordt opgelost en werkte mee met de broers. Het bedrijf stond het beeldmateriaal af voor het onderzoek.

De politie laat aan Crimesite weten dat het onderzoek naar de brand in Veenendaal stil ligt.

Zie ook:

‘Ik moest van het OM meneer T. met rust laten’

Holleeder: ik had 8 miljoen bij Endstra ingelegd

Holleeder: ‘Astrid zei je moet Cor voor zijn’

Holleeder noemde de naam van de Allesweter niet