Mink Kok in Athene verhoord over Holleeder (UPDATE)

Na veel vijven en zessen is de Amsterdamse crimineel Mink Kok toch door de rechter-commissaris als getuige verhoord in het proces tegen Willem Holleeder. Dat verhoor vond eind vorige week plaats in de Griekse hoofdstad Athene. Dat heeft een doorgaans goed geïnformeerde bron aan Crimesite laten weten.

Door Wim van de Pol

De advocaten van Holleeder, Robert Malewicz en Sander Janssen, ontkennen het bericht niet maar willen geen enkel commentaar geven. Ook Mink Kok zelf geeft desgevraagd geen enkel commentaar.

De Amsterdamse rechtbank probeerde al jaren een verhoor met de getuige Kok tot stand te brengen. Dat lukte steeds niet doordat Kok sinds het einde van zijn 4,5 jarige detentie voor een drugszaak in Libanon in Beiroet woont. Er bleek geen rechtshulp met dat land mogelijk die een verhoor in Beiroet tot stand kon brengen.

Paspoort

Mink Kok (beeld crimesite)

Vervolgens bleek in 2016 dat de Nederlandse staat Mink Kok een paspoort weigerde, zolang hij een miljoenenschuld die uit zou staan bij de Belastingdienst niet zou vereffenen. Anderzijds weigerde Kok zonder verdere bewegingsvrijheid op een laissez-passer naar Nederland te komen. Kok heeft zich altijd wel ten volle bereid verklaard om te getuigen over de zaak.

Uiteindelijk is een verhoor in Athene technisch mogelijk gebleken. De rechter-commissaris was vergezeld van een griffier, de twee officieren van justitie en de advocaten van Willem Holleeder. Het verhoor heeft twee dagen in beslag genomen.

Alle hoofdrolspelers

Het verhoor van Mink Kok is belangrijk in de zaak Willem Holleeder. Mink Kok kende vrijwel alle hoofdrolspelers in de moordzaken waarin Holleeder verwikkeld zou zijn zeer goed. Hij werkte ooit samen met Stanley Hillis, ging om met Sam Klepper toen die in de jaren negentig als het hoofd van de Amsterdamse penose gold, en ging vriendschappelijk om met vastgoedhandelaar Willem Endstra. Met name over de gebeurtenissen en de verhoudingen in het Amsterdamse criminele milieu in de jaren negentig kan Kok veel vertellen.

In 1999 werd hij aangehouden in verband met een grote voorraad wapens die in Amsterdam-West werd gevonden. In detentie had hij zeer beperkt contact met de buitenwereld maar hij sprak wel met onder meer Holleeder en de weduwe van Sam Klepper. Met Endstra onderhield Kok vanuit de gevangenis een geheime correspondentie. Hij probeerde in de weken voor Endstra’s dood vanuit de gevangenis nog beveiliging voor hem op touw te zetten, maar die kwam te laat, op 17 mei 2004 werd Endstra doodgeschoten. Holleeder staat nu terecht voor uitlokken van deze liquidatie. Pas medio 2007 kwam Kok weer buiten.

Afpersingen

Over de inhoud van de verklaringen van Kok in Athene is nog niets duidelijk. Het lijkt erop dat Kok’s verhaal over de geschiedenis van de Amsterdamse onderwereld in het voordeel zou kunnen zijn van Holleeder. Kok heeft onder meer in de zaak tegen Jan-Dirk Paarlberg verklaringen afgelegd. De focus lag daarbij op de afpersingen van Endstra waar Holleeder (en Paarlberg terzake witwassen) voor veroordeeld zijn. Hoewel Kok zich toen op de vlakte hield was de inhoud van zijn relaas nauwelijks belastend voor Holleeder.

Meer over de moorden waarvan Holleeder wordt verdacht in het boek De Liquidatie Dossiers.

Zie ook:

De tactische move van Holleeder’s advocaten

De Vries legt aantekeningen over aan rechtbank (VIDEO)