Getuige Nomads gepakt voor Ierse winkeldiefstal

Een Nederlander is in Dublin veroordeeld omdat hij grootscheepse winkeldiefstallen pleegde met onder meer speciaal geprepareerde kinderwagens, aldus Ierse media. Anthonie Van Wilderoden (44, echte naam Anthonie de Bruin) zit momenteel vast in Ierland.

Bugaboo

De man is volgens het strafdossier gefotografeerd terwijl hij met een Bugaboo in een warenhuis winkeldiefstallen pleegt. Hij zou ook gestolen artikelen hebben verkocht op internet aan onwetende gebruikers. In 2015 liep hij in Dublin tegen de lamp toen een beveiliger hem op heterdaad betrapte. Er zat geen baby in de Bugaboo maar wel gestolen serviesgoed en een koffiezetapparaat. Van Wilderoden zei dat de artikelen bedoeld waren als verjaarscadeau voor zijn vrouw. In zijn auto vond de gardaí vervolgens meer gestolen goed, zoals een breedband modem en een high-end mixer. Hij bleek ook een boodschappenlijst te hebben opgesteld. Hij werd op vrije voeten gesteld na betaling van borgtocht maar dook vervolgens onder in België, waar hij uiteindelijk werd aangehouden. In november 2016 zat hij weer in Ierland. Nu is hij veroordeeld tot anderhalf jaar cel.

Adellijk geslacht

De Bruin heeft mogelijk een persoonlijkheidsstoornis maar in ieder geval een zeer kleurrijk leven achter de rug. Hij gaf zich enige tijd uit voor hertog Marc-Anthonie van Wilderoden-d’Aragon uit Brugge, maar komt eigenlijk uit Barneveld. In 2010 zou hij in het huwelijk treden, in de basiliek in Oudenbosch, met een telg uit een Iers-Schots adellijk geslacht. Het groots opgezette huwelijk moest worden afgelast de bruidegom de middag voor de grote dag in de kerk werd aangehouden. Hij had nog een celstraf van ongeveer negen maanden openstaan voor oplichting. De gedesillusioneerde bruid keerde terug naar haar ouders.

Een indrukwekkend stel facturen bleek onbetaald. Het voorschot voor het huwelijksfeest op Paleis Het Loo met chefkok Robert Kranenborg was niet voldaan. En bijvoorbeeld voor de duizenden bloemen die in de basiliek waren aangesleept was alleen een minimaal voorschot betaald.

Kroongetuige

In 2006 was De Bruin beoogd kroongetuige in de moordzaak tegen de kopstukken van de Limburgse Hell’s Angels (Nomads). Hij zei met een hoofdverdachte in gevangenis Esserheem in Veenhuizen vele gesprekken hebben gevoerd. De deal ging niet door omdat gedragsdeskundigen van de politie zijn overgelegde “dagboek” ontmaskerden als een dramatische en theatrale roman. Bovendien stelden ze vast dat zijn informatie waarschijnlijk was geput uit een artikel in weekblad Nieuwe Revu. De Bruin heeft een ingewikkelde mix van persoonlijkheidsstoornissen, zo was de taxatie van de deskundigen.

Speelfilm

Hij heeft inmiddels in Nederland en België ruim twintig veroordelingen op zijn naam staan vanwege oplichting. Hij bestelde bijvoorbeeld bij bedrijven dure spullen die nooit werden betaald.

De Ierse Independent schrijft dat er een speelfilm over leven en werken van De Bruin in de maak is: “Basilica”. Een bron zei erbij tegen de krant dat om de persoon van De Bruin recht te doen dit project dan natuurlijk wel een trilogie zou moeten zijn.