Ranko Šćekić met twee wapens gedood

Ranko Šćekić is eerst met een pistool met demper en daarna met een ander handvuurwapen gedood. Het was een ‘standrechtelijke executie’, zegt de getuige die naast hem stond in gesprek met Crimesite. De buurtbewoner probeerde de liquidatie nog te voorkomen en ontsnapte zelf ternauwernood aan de dood.

Door Vincent Verweij

Ranko Šćekić, die vorige week in de Utrechtse wijk Overvecht werd geliquideerd, stond in de buurt bekend als een vriendelijke man, ‘een lief en aardig persoon, die rechtdoorzee is en klaar staat voor iedereen. Zelfs de kinderen uit de wijk waren dol op hem’, zegt de buurtbewoner die met Crimesite sprak. Hij vertelt dat hij afgelopen woensdagavond ineens het gevoel had in een film te zijn beland.

Woensdag 22 juni was de zwartste dag uit mijn leven. Via via hoorde ik dat er een raam was ingegooid bij de woning van Ranko aan de Kretadreef. Omdat ik had begrepen dat hangjongeren in de nacht wellicht de steen door de raam hebben gegooid besloot ik in gesprek te gaan met hem. Dit deed ik niet zomaar. Ik ben sociaal actief in de wijk en heb niet zo lang geleden ook met een medewerker van de gemeente Utrecht om de tafel gezeten om een plan van aanpak te ontwikkelen die een bijdrage kan leveren aan het voorkomen van criminaliteit en radicalisering onder Marokaanse jongeren.

Ik wilde meer informatie krijgen over de achtergronden van het raamincident. Om ongeveer 21.35 uur belde ik aan. Ranko kwam naar buiten. We liepen een paar keer heen en weer voor de woning. Ik probeerde hem te kalmeren. Hij was nog steeds boos over het raamincident. Tijdens het gesprek met Ranko had ik absoluut geen enkele indicatie of gevoel dat Ranko gevaar liep.

Dan gaan de gebeurtenissen ineens razendsnel. Er komt een scooter aanrijden met daarop twee mannen.

Op een gegeven moment liepen we de hoek om. Pratend over het raam zag ik een scooter langzaam aankomen rijden. Ik zag dat de personen op de scooter dichter bij kwamen. Ik wees Ranko op de scooter die langzaam onze kant op kwam. We hervatten het gesprek. Ik zag dat de scooter dichterbij kwam. Op een gegeven moment ging het heel snel. De scooter stopte op ongeveer 5 meter naast ons. Ik dacht nog; “wat raar zijn ze een film aan het draaien hier”?

De getuige realiseerde zich in een split-second dat het serieus was en dat er iemand op Šćekić wilde schieten. Hij zag een groot wapen, dat voorzien was van een geluidsdemper en gericht werd op Šćekić.

Ik schreeuwde naar Ranko ‘rennen’! Ik zag dat de schutter meteen begon te schieten. Ranko probeerde rennend weg te komen. Ik rende schreeuwend achter de schutter aan. Ik zag dat de schutter Ranko in de rug schoot. Ik zag dat Ranko geraakt werd in de rug en op een gegeven moment op de grond viel. Ik kwam dichterbij en schreeuwde tegen de dader om te stoppen.

Aanvankelijk leek het erop dat de dader weg wilde gaan en op de scooter wilde stappen. Ik kwam dichter bij de dader en wilde proberen te voorkomen dat hij weg kwam op de scooter. De dader draaide om en richte het wapen op me. Ik dacht: ‘nu is het over met mij’. De dader liet het wapen vervolgens zakken en trok een handvuurwapen te voorschijn. Hij liep naar het slachtoffer en schoot op korte afstand meerdere keren op het hoofd. Hij ging daarna weg en ik rende naar Ranko. Het was te laat en zag dat hij helaas niet meer leefde.

https://www.youtube.com/watch?v=pFqAmam0t1k

Ik schreeuwde naar een buurtbewoner dat hij moet voorkomen dat de kinderen van Ranko komen kijken naar hun vader. Ik rende naar de auto en probeerde achter de 2 daders aan te gaan, maar zag ze helaas niet meer. Ik heb onmiddellijk de politie gebeld.

De liquidatie heeft diepe indruk op de getuige gemaakt. ‘Ik zal de beelden van het executeren nooit meer vergeten’, zegt hij. Hij was daarom des te verbaasder om in de dagen erna in sommige media te lezen dat hij het slachtoffer naar buiten zou hebben gelokt, zodat de mannen op de scooter Šćekić konden liquideren.

Jammer genoeg zijn er journalisten die het verhaal verdraaien en mij bestempelen als de persoon die Ranko het huis heeft uit gelokt. Dat is onwaar en onjuist. Ik heb gevochten voor zijn leven en ben de schutter met blote handen achterna gerend tot op een aantal meter. Ik hoopte de schutter te bewegen om weg te gaan. Op een aantal meter van mij werd het slachtoffer meerdere keren op het hoofd op minder dan een meter standrechtelijk geëxecuteerd.

Politiewoordvoerder Bernhard Jens bevestigt desgevraagd dat er met de getuige uitgebreid is gesproken en dat hij niet wordt gezien als een ‘lokker’ en dat hij ook geen verdachte is in de zaak. Morgenavond zal er kort aandacht aan de liquidatie van Šćekić worden besteed in Opsporing Verzocht.

Zie ook:

Vriend Scekic ook getuige in liquidatiezaak

Beelden liquidatie Šćekić (VIDEO)

Utrechtse Montenegrijn geliquideerd in Utrecht