‘Getuige Staatsliedenbuurt was doelwit liquidatie’ (VIDEO)

Het eigenlijke doelwit van de liquidatie in de De Clercqstraat in Amsterdam van afgelopen woensdagnacht was een getuige in het proces rond de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. Dat schrijft Nieuwe Revu op basis van getuigen.

Bij de liquidatiepoging kwam de 25-jarige Youssef el Kahtaoui om het leven. Hij stond met zijn auto voor het stoplicht te wachten als het schieten begint en is kort daarop naast zijn auto doodgeschoten. Volgens Nieuwe Revu is hij een onschuldig slachtoffer, die toevallig op de verkeerde plaats was.

Eerder ontsnapt

De daders stormden op de avond van de moord een waterpijcafé in de De Clercqstraat binnen. Een van de mannen, gewapend met een kalsjnikov, bleef bij de deur staan, een andere stapte met een handvuurwapen op een tafeltje af. Toen hij zag dat zijn doelwit niet tussen het publiek zat, schoot hij een aantal keer op de muur schreeuwde een naam, aldus getuigen tegen Nieuwe Revu.

De naam was die van een getuige in het proces rond de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt. Wat zijn rol precies was in het proces, is onduidelijk. Onlangs werden de schutters in deze zaak veroordeeld tot levenslang. De getuige is eerder al ontsnapt aan één, ‘mogelijk zelfs twee’ liquidatiepogingen. Ook die avond was hij net vertrokken.

Als de man die bij de deur de wacht houdt, door zijn voet zakt, zien de cafébezoekers kans om naar een veiliger deel van de sishalounge te rennen. Iemand pakt een vuurwapen en begint te schieten om de mannen te verjagen. Dat lukt. Op straat gaat het schieten verder, onduidelijk is waarom.

Beelden van de schietpartij

De politie heeft inmiddels bewakingsbeelden vrijgegeven, waarop het verloop van de liquidatie te zien is. Daaruit blijkt dat El Kahtaoui aan komt rijden als het schieten al begonnen is. Als de schutters op straat staan, stapt hij uit de auto, onduidelijk is waarom. De schutters vuren, ook om onduidelijke redenen, in zijn richting.

De kogels vliegen alle kanten uit; de tram die op dat moment over het kruispunt rijdt wordt geraakt, passagiers duiken naar de grond. Ook worden een geparkeerde auto en omliggende gebouwen geraakt. El Kahtaoui kan niet ontsnappen, en overlijdt.

Bekijk de bewakingsbeelden hieronder. Het café is net buiten beeld, wel is rechtsboven in beeld te zien hoe een man uit de buurt van het café wegrent vlak voor het schieten begint. Daarna is te zien hoe El Kahtaoui wordt neergeschoten, en dat twee mannen op een (motor)scooter vluchten.

Cafébezoekers kennen slachtoffer niet

De cafébezoekers hebben geen idee wie El Kahtaoui is, aldus de getuigen tegen Nieuwe Revu. De man wiens naam door de aanvallers werd geschreeuwd, is wel een bekend gezicht in het café. El Kahtaoui ging waarschijnlijk naar de coffeeshop een paar deuren verderop; daar was hij regelmatig te vinden.