Zaak Soerel: Gerechtshof naar Duitsland

Het Duitse Openbaar Ministerie weigert een getuige in een grote drugszaak tegen Dino Soerel (50) naar Nederland te laten komen voor verhoor bij het gerechtshof in Amsterdam. Dat schrijft het ANP. De Duitsers stellen dat de getuige hier een groot risico loopt om te worden geliquideerd. Soerel staat voor het gerechtshof in hoger beroep terecht voor zijn vermeende rol in een internationaal opererende drugsorganisatie, de zogenoemde Zuil-zaak. De rechtbank in Haarlem veroordeelde hem vorig jaar tot acht jaar cel.

Getuige Gennaro C. heeft zeer belastende verklaringen over Soerel afgelegd, die het hoofdbestanddeel van bewijs vormen.

Advocaat Marnix van der Werf zegt C. dan wel geen kroongetuige is maar dat hem wel speciale gunsten zijn verleend, zo krijgt hij bescherming, nadat hij zijn celstraf voor betrokkenheid in de zaak had uitgezeten. Hierom en ook omdat zijn getuigenis zo belangrijk is in het bewijs staat hij erop dat C. in levende lijve door het hof kan worden gehoord.

De advocaat-generaal zei dat er in het criminele milieu een prijs van 50.000 euro op het hoofd van C. is gezet.

De drie-koppige kamer van het gerechtshof heeft besloten nu zelf naar Duitsland te reizen in gezelschap van de beide andere procesdeelnemers.

Dino Soerel staat ook terecht in de omvangrijke Passage-zaak. Hij wordt verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie die moorden liet plegen en ook van betrokkenheid bij de dood van Thomas van der Bijl en Kees Houtman.

Soerel ontkent stellig betrokken te zijn geweest bij moorden.

Zie ook:

Gennaro C. moet getuigen in Soerel-zaak