Getuige Toenbreker verschijnt niet

De voormalig advocaat Arthur Toenbreker verscheen deze week niet op de zitting in de strafzaak tegen “Rooie” Ron de J. bij de rechtbank in Amsterdam. Volgens een stuk in de papieren Parool is Toenbreker zo bang dat hij noch bij de rechtbank, noch bij de rechter-commissaris wil opdraven. De J. weet immers wanneer en waar hij zal verschijnen. De J. is verdachte in een witwaszaak. Hij verwijt zijn voormalige raadsman Toenbreker een verlies van 2,7 miljoen euro.

Officier van justitie Jos van Leijen heeft alleen een mobiel nummer van Toenbreker, waarmee hij soms te bereiken is. Van Leijen zegt dat Toenbreker hem heeft aangegeven bang te zijn. 

Toenbreker deelde een advocatenkantoor met financiëel adviseur Evert Hingst, die optrad als zakelijk consigliere voor onder meer Stanley Hillis, Mink Kok en Ron de J. Het is volgende week zes jaar geleden dat Hingst werd vermoord in Amsterdam. Hillis werd in februari van dit jaar doodgeschoten.

Toenbreker verzeilde kennelijk in witwaszaken van Ron de J. die hem aan zou rekenen dat 2,7 miljoen door zijn vingers is geglipt.

Toenbreker verleende De J. onderdak toen deze enkele jaren geleden voortvluchtig was. In maart van dit jaar is De J. aangehouden.

Mede doordat het Openbaar Ministerie er steeds niet in slaagt Toenbreker in de getuigenbank te krijgen sleept het proces tegen De J. zich moeizaam voort. De J. is overigens wegens zijn zwakke gezondheid op vrije voeten. Hij onderging deze week een operatie aan zijn kaak.

Lees eerdere berichten over Toenbreker.