Getuige verzon verklaring over aanslag Holleeder

De man die vorig jaar aan de politie verklaarde dat Willem Holleeder een aanslag op zijn zussen Sonja en Astrid beraamde heeft onder ede bij de rechter-commissaris gezegd dat hij dit verzonnen heeft. Dat bleek vrijdag op de twaalfde pro forma-zitting in de Zaak-Holleeder.

Door @Wim van de Pol

Een jaar geleden was het nog groot nieuws. Het Openbaar Ministerie bracht het verhaal op een zitting demonstratief naar buiten. Het was onderdeel van een publicitaire waterval aan negatieve berichten over Holleeder.

Zelfs vanuit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught zou de lange arm van Holleeder een dodelijke bedreiging vormen voor de zussen Astrid en Sonja en Peter R. de Vries.

Medegedetineerde

Een medegedetineerde van Holleeder, Liomar Winklaar, had daarover gesproken met de recherche. Hij had driekwart jaar met Holleeder vastgezeten en ze kookten samen en over van alles gesproken. Het OM had een onderzoek naar uitlokking meervoudige moord op Holleeder geopend. Holleeder zat opgesloten op een afdeling met Winklaar, die een lange gevangenisstraf in Nederland uitzit voor moorden op Curaçao, na een ontsnappingspoging op Curaçao. Winklaar zou lid zijn van No Limit Soldiers. Er zou ook al een bedrag voor de liquidaties zijn overeengekomen.

Curaçao

Het afgelopen jaar was al gebleken dat het verhaal van Winklaar op geen enkele wijze kon worden bevestigd door ondersteunende onderzoeksresultaten. Dit voorjaar heeft Winklaar onder ede toegegeven dat het verhaal verzonnen was. Zijn motief was om een deal met justitie te maken en zo weer teruggeplaatst te worden naar Curaçao.

Hij zei ook dat Holleeder nooit met anderen sprak over zijn zaak.

Alleen

Holleeder nam vrijdag nog kort het woord. Hij zei dat hij wil aantonen dat ook andere verklaringen tegen hem, net als die van Winklaar, onjuist zijn. Holleeder heeft al vaker gezegd heel bang te zijn voor valse getuigen die over hem onwaarheden verklaren:

Ik praat nooit met anderen over mijn zaak. Daarom heb ik me ook vrijwillig alleen laten plaatsen in de EBI.

De rechter-commissaris zal de komende maanden nog een zestal getuigen horen. Op 22 september is de volgende pro forma-zitting in de zaak van Holleeder, die van meerdere moorden wordt verdacht.