Getuigen tegen El Chapo blijven geheim

Justitie in de Verenigde Staten houdt de identiteit van mensen die getuigen tegen Joaquin “El Chapo” Guzman geheim tot vlak voor het moment dat ze moeten verschijnen op het proces, in april. De rechtbank in Brooklyn (New York) heeft vorige week een verzoek hiervoor toegewezen, aldus Vice.

Noodzakelijk

Het gaat justitie er vooral om dat de identiteit van een onbekend aantal kroongetuigen verborgen blijft. De reden is dat justitie vreest dat zij of familieleden slachtoffer kunnen worden van een aanslag. Rechter Brian Cogan schreef vorige week in een beslissing ‘ervan overtuigd te zijn’ dat de maatregel noodzakelijk is om de getuigen en hun familie te beschermen. Hij zei dat het aannemelijk is dat personen die voor El Chapo optreden zullen proberen getuigen te bedreigen om hen op andere gedachten te brengen.

In 2015 is de vader van twee kroongetuigen in een zaak tegen personen van het Sinaloa-kartel (in Chicago) in Mexico geliquideerd. Vorig jaar werd een Mexicaanse rechter die een rol speelde in de zaak tegen El Chapo tijdens het joggen doodgeschoten.

Misleid

Chapo’s advocaat Eduardo Balarezo reageerde furieus. Hij vindt de openbaar aanklager de rechter heeft misleid door de bewering ‘zonder bewijs’ dat El Chapo getuigen zou bedreigen. Zijn client mag geen contact met de buitenwereld hebben en alleen met zijn advocaat spreken. Balarezo: ‘Ik heb geen boodschappen naar derden overgebracht, punt uit. Ze proberen ons kalt te stellen en te voorkomen dat wij ons werk doen.’

Balarezo zei wel in het kader van de verdediging mensen te hebben aangeschreven met de vraag of zij contact over de zaak met hem willen hebben. Op één na hebben deze personen toegestemd in een afspraak. De advocaten zeggen geen direct contact te hebben gehad met enige potentiële getuige.

1%

Volgens rechter Cogan worden er nu een paar duizend pagina’s dossier (en foto en video-materiaal) van en over de bewuste getuigen tegen El Chapo achtergehouden tot vlak voor het proces. Dat zou niet meer dan 1% van het totale strafdossier zijn. Cogan schreef ook dat hij ‘niet zal aarzelen’ het proces uit te stellen als de aanklager in april op het laatste moment met veel nieuwe informatie aankomt.

Deal?

Specialisten in de Verenigde Staten zeggen dat het niet uitgesloten is dat het Openbaar Ministerie aan het bluffen is met de stelling dat er ’tientallen’ kroongetuigen tegen Chapo beschikbaar zijn. ‘Mogelijk willen ze hem ertoe bewegen een plea bargain te maken en schuld te bekennen’, zei een hoogleraar. In dat geval kan een langdurig proces achterwege blijven. Zoals het er nu naar uitziet krijgt El Chapo, als hij wordt veroordeeld voor grootschalige drugshandel en moorden, levenslang.