Getuigen gehoord over jongensprostitutie

Bij de rechtbank in Amsterdam is vandaag het getuigenverhoor begonnen in een onderzoek naar een netwerk van jongensprostitutees. In het onderzoek zullen ook voormalig officier van Justitie Fred Teeven en oud-justitie topman Joris Demmink worden gehoord.

Demmink wordt al jaren door voormalige mannelijke prostituees beschuldigd van misbruik. Bart van Well, een voormalige jongensprostitué die in de jaren 90 als minderjarige gedwongen werkte in een bordeel in Amsterdam, houdt de overheid verantwoordelijk. Hij zegt PTSS aan zijn verleden te hebben overgehouden.

Gedogen

Zijn advocaat, Martin de Witte werd pedofilie in de jaren 80 en 90 in Amsterdam ‘gedoogd door de overheid’. ‘Bordelen met minderjarige jongens zijn jarenlang niet aangepakt. Door misbruikproblemen te negeren, is de overheid medeschuldig’, aldus de advocaat. Hij stelt dat het ‘pedoprostitutiecircuit’ bekend was bij instanties als de GGD.

Rolodex

De Witte wijst ook op de Rolodexzaak, een onderzoek waarin hoofdofficieren en hoge ambtenaren gebruik zouden hebben gemaakt van jongensprostitués. Joris Demmink was een van de verdachten in een voorloper van Rolodex, en mogelijk ook in de Rolodex-zaak zelf. Toenmalig hoofdcommisaris van de KLPD, Joop de Wijs, zette het onderzoek eigenhandig stil. Fred Teeven was destijds een van de officieren van justitie in het onderzoek. Hij wordt later deze week als getuige gehoord in de zaak. Ook Demmink zal moeten verschijnen, maar een datum daarvoor is nog niet vast gesteld.

Live tweets van verslaggevers die bij de zaak aanwezig zijn: