Getuigen in overvalzaak aangehouden

Bij de rechtbank in Utrecht zijn twee getuigen in een overvalzaak door de parketpolitie aangehouden wegens meineed. Ze werden vrijdag met twee anderen gehoord door de rechtbank over een overval op restaurant Klein Zwitserland in Driebergen in januari van dit jaar. Vier getuigen hadden eerder een brief geschreven waarin zij de verdachte een alibi verschaften. Hij zou ten tijde van de overval op een feestje zijn geweest.

Tegenstrijdig

Tijdens de behandeling ter zitting moesten vier getuigen apart van elkaar zitten en hun telefoon inleveren. Alle vier werden apart gehoord door de rechter. Twee van de getuigen hielden vast aan het verhaal maar verklaarden bij doorvragen wisselend en tegenstrijdig. Hierop verzocht de officier van justitie de rechtbank een proces-verbaal voor meineed op te maken. Daarna werden de twee aangehouden en afgevoerd door de parketpolitie.

Proces-verbaal

De waarheid was dat de verdachte die avond niet bij hun was geweest. De derde verdachte hield niet vol toen tegen hem een proces-verbaal voor meineed werd opgemaakt en verklaarde te hebben gelogen. Ook de vierde getuige verklaarde uiteindelijk naar waarheid.

Gewapend

Op 30 januari 2014 overvielen twee mannen 's avonds rond kwart over negen restaurant Klein Zwitserland in Driebergen. Gewapend en met bivakmutsen op drongen ze binnen en vroegen om geld. Omdat het geld al was weggebracht vertrokken ze zonder buit. Ook worden de twee verdacht van een overval op snackbarhouders in de Utrechtse wijk Oudwijk de dag erop en een bedrijfsinbraak in Zeist in de nacht van 16 op 17 januari 2014.

Feestje

Een van de twee verdachten heeft bekennende verklaringen afgelegd over deze feiten; de ander, de 30-jarige man uit Utrecht, bleef hardnekkig ontkennen ook al lag er divers bewijs tegen hem. Om zich vrij te pleiten, verklaarde hij op 30 januari naar een feestje te zijn geweest. Vier personen kwamen vandaag naar de rechtbank om hierover te verklaren.

Wietteelt

De zaak is nu aangehouden; volgende week zal bepaald worden wanneer de inhoudelijke behandeling verder gaat. Naast de drie bovengenoemde feiten, worden de twee mannen ook verdacht van wapenbezit en een van hen ook van wietteelt en diefstal van elektriciteit.