‘Rechter betrekken bij getuigenbescherming’

De rechtbank in Rotterdam die maandag Donald G. veroordeelde is van mening dat de gang van zaken rondom de bedreigde getuigen Remko en Jessica van Lent heeft aangetoond dat de getuigenbescherming anders moet verlopen. Het strafproces is gehinderd door het getuigenbeschermingstraject vindt de rechtbank. De rechtbank vindt daarom dat er een rol moet komen voor de rechter in de omgang met beschermde getuigen gedurende een rechtszaak.

Het strafproces in het algemeen en de verdedigings- en vervolgingsbelangen daarbinnen mogen niet in het gedrang komen, schrijft de rechtbank in haar vonnis. Met de inzet van een rechter zou een aantal problemen zijn voorkomen en was de kans groter geweest dat de getuigen langer op zitting hadden kunnen worden gehoord. 

Het probleem is volgens de rechtbank dat de getuigen politie en justitie die belast zijn met de getuigenbescherming kunnen beïnvloeden voor hun eigen belang terwijl die juist moeten bijdragen aan het doen horen van een getuige in het proces.

Een rechter kan bemiddelen en optreden als er een geschil ontstaat tussen een getuige en het OM over de getuigenbescherming. Een rechter zou ook moeten kunnen beschikken over dwangmiddelen wanneer een getuige niet meer gebracht kan worden tot zijn verplichtingen.

Zie ook:

'Getuige niet onder druk gezet'

OM ondermijnde afperszaak zelf

Drama tijdens zitting afperszaak