Geurt R. krijgt 4,5 jaar cel voor afpersingen

Het gerechtshof in Arnhem heeft Geurt R. veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vierenhalf jaar. Dat is aanzienlijk lager dan de eis van acht jaar die het Openbaar Ministerie had gesteld. R. was verdacht van mishandelingen, afpersingen, doodsbedreigingen en vernielingen in de periode 2004 tot 2007. De rechtbank had hem in eerste aanleg tot vier veroordeeld. R. was ooit lijfwacht van hasjbaron Klaas Bruinsma. Hij had een incassobureau en gebruikte zijn gewelddadige reputatie om de moeilijke schulden te innen.

 

 

R. nam onder meer een schuld over van zakenman Jaap de Bode. Hij bedreigde mensen met teksten als: ‘Morgen 250 ruggen op mijn rekening, klootzak. Ik zal Jaap de Bode vragen of hij akkoord is met dit bedrag. Anders kom ik elke week tien ruggen halen.’

De zittingen voor het hof verliepen onder wat juridisch tumult en irritaties. Zo werd het hof, vergeefs, twee maal gewraakt. Bij de uitspraak waren R. noch zijn advocaat aanwezig.

Geurt R. zelf zei psychisch nogal aangedaan door zijn persoonlijke omstandigheden en de loop van het proces. Hij betoogde dat hij eigenlijk te labiel was om terecht te staan en dringend hulp nodig had van een psychiater. De gevangenis zou hem erg gespannen maken. 

Lees ook het artikel de ongrijpbare Jaap de Bode over de banden tussen Geurt R. en zakenman Jaap de Bode.