Gevangene gearresteerd voor liquidatie kickbokser

De politie heeft een 46-jarige man, oorspronkelijk afkomstig uit Letland, aangehouden in zijn cel in de gevangenis van Ter Apel. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van kickbokser Coen de Nijs. Die werd in 2001 in Alkmaar van dichtbij door zijn hoofd geschoten.

De aanhouding van de verdachte wordt gemeld door de politie. De man zou inmiddels gewetenswroeging hebben. Het is nog niet duidelijk of de verdachte ook een complete bekentenis heeft afgelegd.

Mercedes

De 38-jarige Coen de Nijs werd op 22 juni 2001 op klaarlichte dag op de Gasthuisstraat in hartje Alkmaar doodgeschoten nadat hij uit een sportschool was gekomen. De schutter vluchtte weg in een donkerkleurige Mercedes sedan die ’s avonds uitgebrand werd teruggevonden in het noorden Alkmaar. De auto bleek gestolen. De politie had eerder die dag een andere Mercedes klemgereden in de veronderstelling dat dit de vluchtauto zou zijn. Het bleek het verkeerde spoor.

Bloembollen

De Nijs was geen onbekende van de politie. Hij zou in de jaren negentig betrokken zijn geweest bij 2 schietpartijen. Ook werd hij veroordeeld voor wiethandel. Het hoger beroep in die zaak zou een week na zijn dood plaatsvinden. De liquidatie van De Nijs zou mogelijk verband hebben gehouden met een partij onderschepte drugs (xtc, heroïne en hasj) die onder een deklading bloembollen naar Engeland verscheept had moeten worden.

Herdenking

Acht jaar geleden, tien jaar na de liquidatie, herdachten nabestaanden nog de moord op Coen de Nijs. Ze brandden kaarsen en legden bloemen neer op de plaats delict.