‘Gevangenen EBI Vught vrezen geweld’

Gedetineerden in de extra beveiligde inrichting (EBI) in Vught voelen zich onveilig en zijn bang dat geweld gaat escaleren. Dat concludeert de Rotterdamse criminoloog prof. dr. Henk van de Bunt uit gesprekken met vluchtgevaarlijke gedetineerden in de streng bewaakte gevangenis, zo meldt De Telegraaf woensdag.

In de EBI in Vught zitten de zwaarste criminelen van ons land. Zij zouden een gevaar voor de samenleving zijn. Er wist nog nooit iemand uit de EBI te ontsnappen.

Maatregelen

In De Telegraaf zegt de Rotterdamse criminoloog prof. dr. Henk van de Bunt dat die extra veiligheidsmaatregelen ook nadelen hebben. Hij sprak met EBI-gedetineerden en die geven aan dat ze vrezen voor de gevolgen van geweld in de EBI. De hulp voor de gevangenen zou te laat op gang komen.

Vechtpartijen

‘Als op de luchtplaats drie of vier gedetineerden samen de tijd doorbrengen en er gebeurt iets, dan mogen de bewaarders niet optreden. In het recente verleden zijn er enkele vechtpartijen geweest waartegen de bewaarders niet konden en mochten optreden. Zij moeten verplicht wachten op de mobiele brigade van de PI Vught, die er ongeveer twintig minuten over doet om ter plaatse te zijn’, aldus Van de Bunt in De Telegraaf.

Doodgeslagen

EBI-bewaarders mogen volgens de regels pas ingrijpen als ze in de meerderheid zijn. Dat leidde er toe dat in 1999 een gevangene onder de ogen van de bewaarders werd doodgeslagen. Zij mochten niet fysiek ingrijpen.

Gijzeling

Om gijzelingsgevaar tegen te gaan, zijn de contacten tussen gedetineerden en bewaarders veelal afgeschermd door glas, schrijft De Telegraaf. Een van de gedetineerden zegt: ‘Je wordt voortdurend in de gaten gehouden door personen die je niet kent, ziet, spreekt. Glazen wanden staan directe communicatie in de weg met het personeel. Daardoor ontstaat een vicieuze cirkel van onderling wantrouwen.’