Gevangenen eisen te kunnen stemmen

Gevangenen eisen te kunnen stemmen

Gevangenen in Nederland willen mobiele stembureaus in de gevangenissen, om hun stem te kunnen uitbrengen. De belangenorganisatie voor gedetineerden spant daarom een kort geding aan.

Sommatie

De advocaat van de belangenorganisatie voor (ex)-gedetineerden BONJO heeft woensdag een sommatie naar de staat gestuurd, waarin zij de staat vraagt om mobiele stembureaus in gevangenissen in te richten. Zodat gevangenen hun stem kunnen uitbrengen. Omdat daarop niet tijdig een reactie volgde, spant ze daarom met twee gevangenen een kort geding aan. Dit melt het AD vrijdag op haar website.

Openbaar

Het probleem hierbij is dat stembureaus openbaar toegankelijk moeten zijn. Maar BONJO stelt dat het stemrecht volgens Europese regelgeving gegarandeerd moet zijn. Nu kunnen gevangenen alleen stemmen door iemand te machtigen. Dat vindt de advocaat van BONJO onrechtmatig.

In 2017 lukte het in Almelo om een mobiel stembureau in een gevangenis te krijgen, na inspanningen van de directeur en de gemeente. Toen brachten bijna alle stemgerechtigde gedetineerden hun stem uit, aldus AD.nl