Gevangenis-killer in VS overleden

Een meervoudig moordenaar bracht in de VS 35 jaar door in eenzame opsluiting. In de maximum security gevangenis “ADX” in de Amerikaanse staat Colorado is vorige week Thomas Silverstein (67) overleden. Hij doodde in de gevangenis verschillende personen.

Hartoperatie

Silverstein overleed afgelopen zaterdag aan de gevolgen van een longontsteking die hij opliep na een ingewikkelde hartoperatie. Dat werd bekendgemaakt op een website van vrienden en familie en bevestigd door het U.S. Bureau of Prisons. Silverstein zat de laatste 14 jaar van zijn detentie in de ADX in Florence, de Amerikaanse Extra Beveiligde Instelling, waar mogelijk ook Joaquín “El Chapo” Guzmán zal worden opgesloten.

Aryan Brotherhood

Silverstein is afkomstig uit Long Beach in Californië en was verschillende keren tot levenslang veroordeeld.

Toen hij 23 was kreeg hij vijftien jaar cel voor een gewapende overval. Hij kwam terecht in de gevangenis van Marion, Illinois, waar personeel hem ervan verdacht geweldsmisdrijven te plegen op medegedetineerden in opdracht van de Aryan Brotherhood. Hij kreeg daarom lock-down van 23 uur per dag op cel en moest met handboeien en gewapend escorte douchen. Toch slaagde hij erin twee personen te liquideren in die tijd. Vervolgens wist hij in 1983 zijn handboeien af te krijgen en een bewaarder te doden.

Dat leidde uiteindelijk tot zijn plaatsing in de ADX.

Spijt

Silverstein heeft de dubbele moord ontkend en volgehouden dat er in een grootschalige vechtpartij sprake was van zelfverdediging. Omdat hij de levensdelicten pleegde in een federaal regime kon hij geen doodstraf krijgen.

In Amerikaanse media werd hij afgeschilderd als de mythische killer Terrible Tommy. Door mee te werken aan het boek The Hot House probeerde Silverstein het beeld over hem wat bij te stellen, het tegenovergestelde gebeurde. De schrijver van het boek was één van de mensen die Silverstein bleef bijstaan.

Silverstein heeft spijt betuigd over zijn moord op de bewaarder. Hij heeft zich ingespannen om te protesteren tegen het systeem van eenzame opsluiting. De laatste 25 jaar van zijn leven probeerde hij met onder meer yoga en Boedhisme zich met zijn lot te verzoenen.

Hij maakte bovenstaande tekening van zijn cel.