‘Gevangenis Vught zo lek als een mandje’ (VIDEO)

De beveiliging van de gevangenis in Vught is zo lek als een mandje. Dat beweren althans medewerkers, ex-gedetineerden en advocaten, vanavond in het tv-programma EenVandaag. Wapens en drugs komen moeiteloos de bajes binnen. Volgens Justitie is er niks aan de hand.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff moet deze week nog vragen beantwoorden over de zaak. Eerder kwam de PI Vught al zwaar onder vuur te liggen na een serie veiligheidsincidenten. Zo wist de tot levenslang gedetineerde Lau Geeraerds vorig jaar zelfmoord te plegen binnen de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) van de PI Vught. Het is overigens onduidelijk of de klokkenluiders waar EenVandaag mee sprak, ook bij de EBI werken, de uitzending van EenVandaag maakt dat niet duidelijk.

Reactie

Het Ministerie van Justitie ontkent de aantijgingen van de actualiteitenrubriek: ‘Twee maanden geleden is er een uitgebreid onderzoek geweest n.a.v. eerdere berichten over veiligheidsproblemen. De onderzoekers spraken met meer dan 80 mensen, iedereen kon zich melden. Conclusie was dat er geen veiligheidslek was, geen tekortkomingen in de zorg en geen problematische gezagscultuur. Hooguit enkele verbeterpunten”, aldus een woordvoerder tegenover Crimesite. Het volledige rapport van de inspectie is hier te downloaden (PDF)

Pilletjes en whiskey

EenVandaag zegt over tientallen bronnen binnen en buiten de PI Vught te beschikken die het tegendeel beweren. “Een lijntje coke, een pilletje, een Bacardi of een whiskey zijn geen vreemde zaken in Vught,” zegt een ex-gedetineerde vanavond. “Er zitten gedetineerden die levenslang hebben en daar al tien jaar zitten. Zij bepalen hoe het gaat, niet de bewakers.”

Overigens is de PI Vught een enorm complex waar verschillende inrichtingen zijn gevestigd, met verschillende veiligheidsregimes. Zo is er een Huis van Bewaring, een TBS-kliniek, een Jeugdgevangenis en de bekende Extra Beveiligde Inrichting. Het is niet duidelijk waar de gemelde problemen dit keer betrekking op hebben.

Monddood

Volgens werknemers en oud-werknemers van de PI Vught zou het onmogelijk zijn kritiek te uiten op de problemen binnen de gevangenis. Medewerkers die aan de bel trekken zouden naar eigen zeggen monddood worden gemaakt. Volgens hen zouden medewerkers, die door de inspectie zijn gehoord, dan ook bang zijn om de misstanden aan te kaarten. Een bron binnen PI Vught zegt daarover in EenVandaag: “Het zijn dezelfde mensen die deze doofpotcultuur in stand houden die deze doofpotcultuur moeten onderzoeken. Hoe gek is dat?”

Het Ministerie zegt dat de inspectie onafhankelijk is en dat alle PIW’ers vrijuit hebben kunnen spreken met de onderzoekers.

De uitzending is vanavond om 18:20u op NPO2. Op de radio was vanmiddag ook aandacht voor de zaak:

Zie ook:

Inspectie Justitie: alles is in orde in PI Vught

Uit Lau G.’s dagboek: ‘Niks erger dan EBI’

Zelfmoord in gevangenis Vught

Nekklem: ‘doofpot rond sterfgeval Vught’

‘Conflict binnen PI Vught tussen directie en OR’