Gevangenisdirecteur veroordeeld voor aanranding

De rechtbank in Turnhout (B) heeft de voormalige directeur van de gevangenis in Wortel veroordeeld tot een celstraf van vier jaar, waarvan twee jaar voorwaardelijk, aldus Belgische media. De blinde Jef Buts werd schuldig bevonden aan aanrandingen met geweld van gedetineerden. B. liet zich door vrouwen van gedetineerden verwennen. De gedetineerden kregen dan privileges.

Voorstellen

De zaak kwam vanaf 2013 naar buiten toen verschillende vrouwen en gedetineerden naar buiten traden. In 2013 zei een vrouw door B. te zijn opgebeld die informeerde naar haar uiterlijk en haar oneerbare voorstellen deed. De blinde bajesbaas ondervroeg haar over haar uiterlijk en drong aan op een afspraak. B. zou zowel in Wortel als in een inrichting in Hoogstraten zijn praktijken hebben beoefend. Buts heeft altijd ontkend. Hij is al enige tijd met pensioen.

Zijn advocaat is Jef Vermassen. Deze sprak in zijn verdediging van een groot complot van gedetineerden en bepaalde bewaarders.

Regime

De rechtbank in Turnhout vindt dat bewezen is dat B. door gevangenen en vrouwen van gevangen seksuele handelingen liet verrichten in ruil voor een gunstiger regime. Hij is veroordeeld voor aanranding met geweld, omkoping en ongepast seksueel gedrag. Eerdere klachten uit de periode 1989 tot 1994 zijn niet behandeld omdat die waren verjaard.