Gevangeniseiland zonder cellen (video)

Net anders de de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. Op het Noorse gevangeniseiland Bastøy zitten de gevaarlijkste moordenaars en drugsdealers maar er zijn geen cellen. Op het eiland zitten gevangenen de laatste fase van hun straf uit en leren ze “vrij” te leven. Vanavond op Nederland 2 een documentaire over deze bijzondere gevangenis. Op Bastøy mogen de gevangenen gaan en staan waar ze willen. Maar het blijft een bajes: ‘In vergelijking met een gewone gevangenis is dit de hemel, maar vergeleken met echte vrijheid is het nog steeds de hel’.

In de documentaire van de Nederlandse regisseur Michel Kapteijns komt een aantal van de 115 gevangenen aan het woord. Ze vertellen openhartig wat ze van het eiland vinden.

Eén van de belangrijke verschillen met een gewone gevangenis voor de gedetineerden is dat ze voortdurend keuzes moeten maken. ‘In een gesloten gevangenis hoef je geen beslissingen te maken, hier moet je wel socializen.’ De camera volgt de gevangenen tot in de slaapkamer en registreert hun agressie, wanhoop en onzekerheid.

Bastøy. Vanbavond om, 22.55 uur op Nederland 2.

Hieronder een journalistieke reportage over Bastøy van Euronews:

{youtube}Uj3SMiDvjdg{/youtube}