Gevangenismoord was uitbraak

De slachting van 44 gedetineerden, afgelopen weekend, in de Mexicaanse gevangenis van Apodaca was onderdeel van een goed voorbereide ontsnapping van leden van het drugskartel Los Zetas, aldus verschillende Mexicaanse media. Zeker dertig Zetas blijken spoorloos. De gouverneur van de noordelijke deelstaat Nuevo Leon heeft 785.000 dollar uitgeloofd voor informatie die leidt tot aanhouding van de ontsnapte mannen.

Eén van de Zeta-leden die ontkwam was de tamelijk hooggeplaatste Oscar Manuel Bernal Soriana, alias “Spin”, voorheen de baas van de “plaza” (drugshandel-knooppunt) van miljoenenstad Monterrey.

De rellen ontstonden afgelopen weekend doordat bewaarders dertig Zetas uit hun cellen naar buiten lieten. Bijna tegelijkertijd werden andere Zetas bewapend met stokken losgelaten en vrije doorgang verschaft naar afdelingen waar gedetineerden van het rivaliserende Golf-kartel gevangen zaten. 

Bijna alle doden zijn leden van het Golf-kartel. 

Autoriteiten hebben laten weten dat zeker negen bewaarders hebben deelgenomen aan de ontsnappping. De directeur van instelling en ruim twintig personeelsleden zijn geschorst.

Corruptie in gevangenissen zit ingebakken in het Mexicaanse systeem. Er zijn maar zes federale gevangenissen met hogere veiligheidsstandaarden en betrouwbaar personeel. Dat betekent dat belangrijke en invloedrijke leden van drugskartels in gevangenissen worden geplaatst die door de deelstaten worden onderhouden, waar de middelen ontbreken om veilige en corruptievrije instellingen te onderhouden.

Overigens werden begin deze week in een andere gevangenis in de buurt van Monterrey nog drie leden van het Golf-kartel geliquideerd door twee mannen van het hyper-gewelddadige Zetas-kartel.

Zie Dossier Mexico op Crimesite.