Gevangenisopstand in Brazilië kost zeker 60 doden

Bij een gevangenisopstand in de Braziliaanse deelstaat Amazonas zijn sinds het uitbreken zondag zeker 60 doden gevallen. Mogelijk zijn er 130 van de ruim 1.200 gevangenen ontsnapt. Militaire politie wist na 17 uur de rust te herstellen.

Rio en Sao Paulo

Bewakers van de Anísio Jobim-gevangenis die in gijzeling waren genomen zijn ongedeerd zijn vrijgelaten. Oorzaak van de rellen zou een strijd tussen twee criminele groepen zijn geweest:  Família do Norte of FDN (gelieerd aan het Comando Vermelho uit Rio) en de Primeiro Comando da Capital of PCC (oorspronkelijk afkomstig uit gevangenissen in São Paul).

Koelcapaciteit

Het aantal doden en delen van stoffelijke overschotten is zo groot dat het forensisch instituut in de stad Manaus onvoldoende koelcapaciteit heeft om te lichamen te bewaren. Er is extra koelfaciliteit heen gestuurd. Ook doordat sommige lichamen in stukken zijn gehakt is het aantal doden niet goed vast te stellen.

Buiten de gevangenis verzamelden zich in grote getale ongeruste familieleden.

Waarschijnlijk is de opstand de meest ernstige in Brazilië sinds 1992. Toen vielen er in de penitentiaire inrichting Carandiru in de deelstaat São Paulo 111 doden. In Brazilië zijn gevangenissen structureel verregaand overbevolkt.

Hier zijn buitengewoon gruwelijke beelden te zien.