Gevangenisstraffen in hoger beroep heroïnezaak

Het gerechtshof in Amsterdam heeft vrijdag in de zogeheten Bayer-zaak in hoger beroep lagere gevangenisstraffen opgelegd dan de rechtbank, en één verdachte vrijgesproken. De Bayer-zaak draait om heroïnesmokkel uit 2006 en 2007.

Vrijgesproken

De hoofdverdachte heeft in plaats van 84 maanden 30 maanden cel gekregen. Andere verdachten kregen maar enkele maanden cel. Eén verdachte is vrijgesproken van (mede plegen) van heroïnesmokkel naar Nederland. Volgens zijn advocaat Frank van Ardenne had de politie zijn cliënt in diens verklaring ‘woorden in de mond gelegd’.

Als u dat zegt

De verdachte had onder meer gezegd: ‘vult het maar in zoals u wilt’ en ‘als u dat zegt’. Het gerechtshof overweegt dat al met al de verklaring van de verdachte ‘onvoldoende betrouwbaar’ is om te worden gebruikt in het bewijs. Daarmee viel de bodem onder het bewijs weg.

DEA

De straffen vielen flink lager uit omdat de zaak zeer lang heeft doorgesleept, onder meer doordat de rechtbank drie keer is gewraakt. In de zaak bleek informatie van de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA), afkomstig van een criminele burgerinfiltrant te zijn gebruikt.

Eerdere berichten over de zaak.