Gevangenisstraffen voor leden grote wietbende

De rechtbank van Arnhem heeft 22 leden van een wietbende veroordeeld tot gevangenisstraffen tot 6 jaar. De criminele organisatie teelde en verhandelde tussen 2007 en 2015 op grote schaal en op professionele wijze wiet. Bij 5 leden van de bende zijn vuurwapens, patronen, stroomstootwapens gevonden. 

De groep was betrokken bij tenminste 14 wietkwekerijen en de handel in wiet en stekken vanuit een growshop in Velp (Gelderland).

Drie leiders

De leiding van de bende bestond uit drie mannen: een 53-jarige man uit Arnhem die zich voornamelijk bezig hield met de handel in wiet en stekken. Een 42-jarige man uit Arnhem die de knipploegen aanstuurde. En een 49-jarige man uit Spanje die de geschiktheid van nieuwe locaties voor kwekerijen beoordeelde. Ze kregen een straf opgelegd van respectievelijk 6, 5 en 6 jaar cel. De drie mannen investeerden gezamenlijk en in wisselende samenstellingen in de wietkwekerijen en handel. De rechtbank bestraft het drietal ook voor het witwassen van de criminele winsten.

Storingen

Drie andere mannen bouwden en beheerden de kwekerijen en knipten de wiet. Een andere man adviseerde over de daadwerkelijke teelt. Twee mannen waren de technische mensen. Bij de opbouw van kwekerijen plaatsten zij airco’s, legden ze schakelkasten en leidingwerk aan en verzorgden de illegale aansluiting op het stroomnet. Ook verhielpen zij storingen in de kwekerijen.

Angst

Drie betrokken verdachten hebben verklaringen afgelegd, niet alleen over zich zelf, maar ook over anderen. Sinds ze die verklaringen hebben afgelegd leven ze in angst voor represailles. Ze worden nog steeds bedreigd. De rechtbank legde deze drie verdachten een voorwaardelijke gevangenisstraf op.